Cevap: Geri ödenmeyen depozito
Alıntı:
pixel rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar...
bundan 5 yıl once 1000 tl depozito vererek bir daireye boya badanasını yaptırarak tasındım... geçtiğimiz haziran ayında ev sahibimin evi satacağım demesi üzerine tam kontratımın dolduğu ay yeni bir daire buldum ve ev sahibime tam ay başında 15 gün sonra tasınacağımı söyledim ve depozitomu hazırlamasını rica ettim ev sahibim parasının olmadığını ve 15 günlük kirayı almayarak kalan 625 tl yi çıkarken verebileceğini söyledi bende kabul ettim
tam 15 gün sonra evi bosalttım ve kontratta yazılı olan tasınmazlarını sağlam ve çalışır bir şekilde teslim ederek anahtarı da iade ettim ve depozitomun kalan kısmını taleb ettim bana 1 ay sonra vereceğini söyledi. Aradan 1 ay geçti ve aradığımda dairenin kirli olduğunu boya yaptırmadan çıktığımı duvarlara çivi çaktığımı söyleyerek bana depozitomu vermeyeceğini söyledi (tabi bunlar parayı bana iade etmemek için bahaneler) ben daireye tasındığımda badana vs harseyini yaptırdım ben tasındığımdada duvarda çivi vardı badanacı boyayı yaparken hepsini sökerek tekrar badana yapmıstı... elimde imzalı kontratım var kendisi üst katımda oturduğu için kira ve ev bosaltacağımı hep sözlü olarak bildirdim zaten evi satacağını söyleyen ve satısa cıkaran da kendisi...
onun istediği evi satana kadar benim evde oturmam ve kiradan faydalanmak.. simdi ben elimde imzalı kontratla ve alacağım 625 tl ile ne yapabilirim? Nasıl bir yol izleyebilirim? Dava açımı ile ilgili zaman aşımı var mı? Bu arada eski kontratımın bitis tarihi ile yeni kontratım elimde yani evden erken çıkma gibi bir durum da söz konusu değil.. yardım ve cevap yazacak fikir verecek ve yönlendirecek herkese simdiden tesekkür ederim...
Borçlar Kanunu'na göre; Kiracı, kira dönemi bitmeden en az 15 gün önce mecuru tahliye edeceğini kiralayana noter kanalıyla bildirmediği takdirde -1 yıllık akitlerde- kira akdi bir yıl daha uzar..
Kira akdinizde; mecurun ne şekilde teslim alındığına dair kısımda; mecur'un boyasız olduğunu, v.s belirtseydiniz ve boya yapan kişiden fatura alsaydınız; kiralayanın mecur'da kiracının verdiği zararlardan dolayı depozitonun tamamını veya bir kısmını zarara mahsup etme durumunu bertaraf etmiş olurdunuz.
Kiralayana karşı ilamsız icra yoluyla depozito bedelini talep edebilirsiniz.Bu durumda muhtemelen; kiralayanın borca itirazı ve depozito bedelinin, kiracı tarafından mecura verilen zarara mahsup edildiği iddiası ile karşılaşabilirsiniz.
Cevap: Geri ödenmeyen depozito
Merhabalar..
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. ev sahibim bana evi satacağını söyledikten birkaç hafta sonra evden tasınacağımı kendisine üst katımda oturduğu için sözlü olarak söyledim evi taşınırken badana yaptırdığıma ve ev sahibinin evi satışa çıkardığına dair şahitlerim var bunlar yeterli olur mu?