Hamilelik ve psikolojik taciz
Merhaba,
16 aydır özel bir bankada asistan olarak çalışıyorum. 18 aylık iş sözleşmem var ve 18 haftalık gebeyim.
Yaklaşık 4 aydır aynı birim içerisinde farklı bir bölümde görev yapmaktayım. Yaptığımız işte belirli bir hedef var. Son 1,5 aydır (ki bu yetkilime hamile olduğumu söylediğim zamana denk geliyor) hedefimi tutturmakta zorlanıyor ve grup ortalamasının altında kalıyorum.
Performansımın düşmesindeki tek etken yetkilimin bana olan tavrı. Sürekli iş akışını değiştirmeyen küçük dikkatsizlik hataları (ki hepimiz yapıyoruz bunu) sebebiyle işimin arasında beni yanına çağırıp azarlıyor. Arkadaşlarımın içerisinde beni yüksek sesle eleştirerek rencide ediyor. Ayrıca sürekli hamileliğime güvenmememi, beni işten atabileceklerini söylüyor. Bu baskı altında hata yapmamaya çalıştıkça strese girip daha çok hata yapıyorum. Bunu gün içinde çok fazla tekrarlıyor.
Ayrıca raporlu olduğum gün beni işe gelmeye zorladı ve hiçbir iş yapmadan oturmak zorunda kaldım.
Gitgide bu tacizlerden yılmaya başlıyorum ve konsantrasyonumu sağlayamadığım için performansım düşmeye devam ediyor...
Sorularım şöyle:
1) Bu durumda iş akdimin fesh edilebileceğini biliyorum performans düşüklüğü sebebiyle. Bunu kanıtlayabilirler. Bu durumda yine de işe iade davası açabilir miyim?
2) Eğer beni performansımın düşüklüğü nedeniyle işten çıkartırsa yine de tazminatımı verirler mi?
3) Raporlu olarak işe geldiğim gün için işverene ne gibi bir yaptırım uygulanır?
Çok uzun açıkladığım için özrü dilerim, şimdiden paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
Saygılar..
Cevap: Hamilelik ve psikolojik taciz
geçmiş olsun abla. her iş yerinde oluyo böyle gıcıklar Allah kolaylık versin diyorum. benim konu hakkında bilgim yok ama işallah bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlar tekrar geçmiş olsun diyorum...
Çok teşekkürler moonblood umarım bir çözümü vardır yasal anlamda yoksa bu stresle sinir küpü bir bebeğim olacak..
Öncelikle geçmiş olsun diyorum ve hayırlı ve sağlıklı gelecek diliyorum.
1) İş hukukunda bayanları ve özellikle hamileleri koruyan hükümler var. Yasa sizden yana, rahat olun. Benim bayan müvekkilimi de hamile iken Adana'dan Diyarbakır'a göndermek istediler ve ben gitmemesini söyledim, (gitmeye de niyeti yoktu zaten).
2) Performans düşüklüğü gerçek olsa dahi tazminatsız fesih sebebi değildir. Mutlaka tazminatların ödenmesi gerekir.
3) Performans konusu çok hassas bir konu olup, bunun ölçülebilir olması ve gerçekten emsallerine ve geçmişine göre düşük olması gerekir ama yine de tazminatsız fesih sebebi değildir.
4) Hamile iken performansın düşük olması gayet doğal bir durumdur. Hastalıkta veya hamilelikte performans düşüklüğünü iddia eden bir işverenin, bu doğal durumu gözardı etmesi haline haksız çıkacağını bilmenizi isterim. Hamile bir bayandan sağlıklı bir insanın performansını bekleyen işvereni yasalar korumaz, bu nedenle işten çıkartılacak işçi davasını mutlaka kazanır.
5) Endişe etmetin, çalışabildiğiniz kadar kendinizi yormadan ve keyfinize göre çalışın ve rapor almanız gereken zaman geliğinde rapor alarak dinlenin. raporlu iken sakın işe gitmeyin. Sizi hiç kimse raporlu iken çalıştıramaz ve çalışmaya, işe gelmeye zorlayamaz. Ama siz raporlu iken işe giderseniz işverene taviz vermiş olursunuz. Raporlu insan çaşışması gereken değil, dinlenmesi gerfeken insandır. sakın ha sakın çalışmayın. Hem yasal olarak yanlış yapmış olursunuz, hem de sizin ve çocuğunuzun sağlığı için risklidir.
Kolay gelsin, selamlar.