Apartman altındaki kahvehaneden gelen gürültü
Yaklaşık 20 gün önce altında kahvehane olan bir ev satın aldık. Alırken sormamıza rağmen yalıtımın olduğu, kesinlikle gürültünün 1. kata gelmediği söylendi. Fakat televizyon ve insanların gürültüsü saat gece 12'ye kadar sürüyor. İnternet sitelerinde yaptığım araştırmada "Apartman yönetim planı" adı altında bir belge buldum. Bu belgenin yasaklar bölümünde apartman altındaki dükkanın kahvehane, oyun salonu vb. olarak çalıştırılamayacağı veya kiralanamayacağı belirtiliyor. Bu yasak, apartman olarak alınabilecek bir yasak mıdır, yoksa genel bir kanun mudur? Bu konuda nasıl bir girişim yapmalıyım?
Cevap: Apartman altındaki kahvehaneden gelen gürültü
Yönetim Planında yasaklanan bir iş apartmanda yapılamaz.
Hele ki umuma açık yer kiralanması ayrıca her bir kat malikinin ayrı ayrı rızası ile mümkündür. Kahvenin kapatılması için tapudan alacağınız tasdikli Yönetim Planı ile belediye ve emniyet müdürlüğüne başvurabilirsiniz.
Bu arada sormadan edemeyeceğim. Altında kahve gibi gürültünün hiç eksik olmadığı bir yere talip olmanız ve almanız çok garip. Çok mu ucuz fiyata aldınız? Fiyat uygun olsa bile almazdım ama diyelim ki almaya niyetlensem almadan önce anahtarı alıp 1 hafta boyunca gece eve habersiz gidip bir süre bulunur durumu kontrol ederdim diye düşünüyorum.
Oncelikle sunu belirtiyim apartman altindaki dukkanlara kahvehane acilabiliyor. Bizim binamizda acildi cozum bulamiyoruz. Yonetim planinda yasaklanmasi baglayici bir sebep degil. Ornek teskil eden bir mahkeme karari vardi, dukkan sahibi acmisti davayi dukkanini istedigi sahsa kiraya veremediginden zarar ettigini soyluyordu ve hakli bulunmus. Bu nedenle artik kahvehane acabiliyor...
Bildigim kadariyla sizi bilgilendirmek istedim.
Senolas'a hitaben; Az önce 2009 da yazdığınız yazıyı gördüm bizde malesef 1 ay önce böyle bir hata yaptık ve kahvehane üstü aldık ev çok güzel ama 1 haftada gürültü yetti konuşma sesinden rahatsız olmuyoruz çok gelmiyor ama mekan oyunlu çivi çakma sesi gibi ses geliyor bu da çok rahatsız ediyor. Siz bir çare buldunuz mu ne yaptınız beni bilgilendirirseniz sevinirim. kat sahibi ile konuşucaz eğer kabul etmez de inat ederse hukuki yaptırım yoluna gideceğiz. Siz ne yaptınız bilgi almak istiyorum.
Bilgi alacağınızı sanmıyorum.19 ay olmuş konunun açıldığı ,arkadaş buraya uğramaz.Siz en iyisi Hukuki yaptırım yoluna başlayın bence.
Sİzinm daireyi satın almanızdan önce açılmış olan kahvehane için uygulamayı düşündüğünüz hukuki yol nedir?
Bende onu öğrenmek istiyorum ya ne gibi bir hukuki yaptırımı olur zaten biz şahıslardan rahatsız değiliz ki tek gürültüleri oyun oynarken masaya vurma sesleri uyardık filan ama eskisi gibi olmasa da yine gürültü geliyor. galiba evi satmaya çalışıcaz
Oncelikle gecmis olsun.. Buyuk konusmayayim ama ben su anda kahvenelerinin onunden bile gecmezken hemen ust katinda ev almak! allah korusun.. Allah yardimciniz olsun, cok zor...
Evet kesinlikle büyük konuşmamak gerekiyor şu an hiç ses yok gayet huzurluyuz ama çok sürmez herhalde... Satmayı planlıyoruz bir şekilde satıcaz teşekkür ederim yardımcı olur inşallah Allah'ım...
Kahvehanenin bulunduğu bağımsız bölüm tapuda işyeri olarak kayıtlı ise KMK md 24e(yasak işler) göre yapabileceğiniz bir şey yok fakat gürültü ve rahatsızlık nedeniyle hakimin müdahalesini isteyebilir. Faaliyetin durdurulması için Sulh Hukuk Mahkmesinden karar çıkartabilirsiniz.