İşe iade kararı ve İşsizlik Ödeneği
Mayıs ayında işten atılmış ve akabinde işe iade davası açmıştım. 10gün önce (3. Duruşmada) davayı kazandım. Dava 12 maaş sendikal nedenlerden atıldığıma kanaatle cezalı olarak + 4 maaş geriye dönük haklarıma istinaden sonuçlandı. Aynı zamanda şu an itibariyle (bu ay son olmak üzere) İŞKUR'dan işsizlik ödeneği almaktayım. Kuvvetle muhtemel, İşveren temyiz isteğiyle davayı yargıtaya taşıyacak. Asıl sonuç o zaman belli olacaktır. (tabi önceden de atılan arkadaşlar vardı ve onların davaları da yine 12+4 karar bozulmadan dönmüştü.)
Sorum ise şu;
*Karar yine 12+4 bozulmadan geri döndü ve İŞVEREN beni işe geri almadı diyelim. İşkur'dan almış olduğum işsizlik ödeneğini geri ödemem istenecek mi?
*Sonuç itibariyle o bana verilmiş bir hak ve önceden benden yapılan kesintilerle bana ödeme yapılıyor. Ben böyle bir talepleri olsa dahi ödemeyi reddettiğimde durum ne olur?
Şimdiden ilgilenenlere sonsuz teşekkürü bir borç bilirim...
İyi çalışmalar...
Cevap: İşe iade kararı ve İşsizlik Ödeneği...
Alıntı:
edomurcuk rumuzlu üyeden alıntı
Mayıs ayında işten atılmış ve akabinde işe iade davası açmıştım. 10gün önce (3. Duruşmada) davayı kazandım. Dava 12 maaş sendikal nedenlerden atıldığıma kanaatle cezalı olarak + 4 maaş geriye dönük haklarıma istinaden sonuçlandı. Aynı zamanda şu an itibariyle (bu ay son olmak üzere) İŞKUR'dan işsizlik ödeneği almaktayım. Kuvvetle muhtemel, İşveren temyiz isteğiyle davayı yargıtaya taşıyacak. Asıl sonuç o zaman belli olacaktır. (tabi önceden de atılan arkadaşlar vardı ve onların davaları da yine 12+4 karar bozulmadan dönmüştü.)
Sorum ise şu;
*Karar yine 12+4 bozulmadan geri döndü ve İŞVEREN beni işe geri almadı diyelim. İşkur'dan almış olduğum işsizlik ödeneğini geri ödemem istenecek mi?
*Sonuç itibariyle o bana verilmiş bir hak ve önceden benden yapılan kesintilerle bana ödeme yapılıyor. Ben böyle bir talepleri olsa dahi ödemeyi reddettiğimde durum ne olur?
Şimdiden ilgilenenlere sonsuz teşekkürü bir borç bilirim...
İyi çalışmalar...
İşsizlik ödeneği almaya hak kazanmışsınız ki, ödemeniz yapılıyor.İşe iade davası açmış -kazanmış olmanız bu hakkınızı ortadan kaldırmaz.
İşe başlamış olmanız veya işverenin başlatmama durumu bu hakkınızın kaybolmasına neden olmaz.Bu nedenle çalışmıyor iken almış olduğunuz ödemeler sizden geri talep edilmez.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
İşsizlik ödeneği almaya hak kazanmışsınız ki, ödemeniz yapılıyor.İşe iade davası açmış -kazanmış olmanız bu hakkınızı ortadan kaldırmaz.
İşe başlamış olmanız veya işverenin başlatmama durumu bu hakkınızın kaybolmasına neden olmaz.Bu nedenle çalışmıyor iken almış olduğunuz ödemeler sizden geri talep edilmez.
Merhaba,
Bende işe iade davası sürerken 56 gün işsizlik ödeneği aldım, daha sonra işe girdiğim için işsizlik ödeneğini kestirdim.İşe iade davasını kazanınca İşkur'a bildirdim.Kurum bunun üzerine bana ödemiş olduğu 56 günlük işsizlik ödeneğini geri istemektedir.
bilgi edinmeye bunun kanuni dayanağı varmı diye sorunca aşağıdaki cevabı gönderdiler.
İşkurun bu ödeneği geri alma hakkı var mıdır?
İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALMAK İÇİN GELİR GETİRİCİ HERHANGİ BİR İŞTE ÇALIŞMIYOR OLMAK GEREKMEKTEDİR. YAPILAN ARAŞTIRMADA BELİRTTİĞİNİZ 2009/9-2009-11 AYLARDA 450941-1149590 NOLU İŞYERLERİNDE ÇALIŞTIĞINIZ VE PRİMLERİNİZİN YATIRILDIĞI GÖRÜLDÜĞÜNDEN ÖDENEĞİNİZ BU TARİHLER İTİBARİYLE KESİLMİŞTİR.
ÖNEMLİ BİR DETAY,
İyi geceler,
Ben şimdiye kadar internette rastgelmeyen bir konuya değinmek istiyorum.
Ben son çalıştığım işyerinden psikolojik tacize maruz kaldığım için ayrılmak zorunda kaldım (Kasım_2010). Hemen işe iade davası açarak hakkımı aradım. Bu arada İŞKUR 'a işsizlik ödeneği alabilmek için müracaat ettim. Ancak son 3 yılda 600 gün şartım oluşmadığı için alamadım. (550gün varmış) Ve yerel mahkeme, işverenimin usulsuz fesih yaptığına karar vererek işe iademe karar verdi. Ama işverenin kabul etmeyeceğini düşünüyorum. Henüz beklemedeyim.
SORUM:
- Mahkeme boşta geçen süre için 4 ay maaş kararı verdi. SSK 4 ay hesaplanacak ve geriye yönelik kuruma yatacak. Bu konum itibari ile benim işten atılma tarihim kasım 2010 değil MART 2011 mi oluyor!!! Bu durumda benim işsizlik sigortası için SSK primlerimim şartı olan 600 gün dolmuş oluyor ! Mahkeme kararı ile Mart 2011 de İŞKUR'a başvuru yapabiliyor muyum !!! Sonuçta ben 4 ay boyunca gelir elde etmedim ve haksız fesihe ugradım. Mahkeme de beni haklı buldu ve 4 ay maaş ve SSK bakımından ödemelerine karar verdi. Sonuçta gene işsizim ve mahkeme kararından sonra İşkura başvuru yapabiliyor muyum !
Syg,