Cevap: Fazla mesai alacağı
Alıntı:
harbie rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba;
Özel bir Şirkette 2000 yılında işe basladım ve hala çalışmaktayım.İşe giriş tarihinden itibaren 6 yıl boyunca gunluk 12 saat, cumartesi pazar dahil çalıştıp,15 gün yıllık izin kullandım.2006 tarihinden itibaren günlük çalışma saatim 8 saattir.Yıllık izinimde normal seviyededir.
Şu anda işten ayrılmak istiyorum ve geriye dönük olarak fazla mesai haklarımı talep edebilirmiyim?
Cevaplariniz için şimdiden teşekkür ederim.
İyi Çalışmalar...
Fazla çalışma ücretlerinde zamanaşımı 5 yıldır.2009 ekim itibariyle 2005 ekim ayına kadar olan fazla çalışma ücretlerinizi talep edebilirsiniz, öncekiler zaman aşımına uğramış durumdadır.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Fazla çalışma ücretlerinde zamanaşımı 5 yıldır.2009 ekim itibariyle 2005 ekim ayına kadar olan fazla çalışma ücretlerinizi talep edebilirsiniz, öncekiler zaman aşımına uğramış durumdadır.
Cevabınız için teşekkur ederim...
Merak ettiğim konu aslında şu;
Örnek vererek acıklamak gerekırse bir kişi 10 yıl boyunca fazla mesaili olarak calıstı ve işten ayrıldığı gun fazla mesailerin hakkını talep etmek için mahkemeye basvurdu.Bu kişi toplamda 10 yıl calısmasına ragmen sadece 5 yılın fazla mesai ücretini mi talep etme hakkına sahiptir, yoksa toplam calsıtığı 10 yılında hakkını talep edebilirmi?
Bir örnek daha vermek gerekirse;
Bir kişi 6 yıl fazla mesaili olarak calıstı ve bunu takıp eden 4 yıl boyuncada normal olarak calıstı.Şimdi fazla mesai ücretlerini talep etmek isterse toplamada 10 yıl calışan ve bunun ilk 6 yılını fazla mesaili olarak geciren kişi fazla mesailerini almak için mahkemeye basvurduğunda geriye dönük olarak kac yılın fazla mesai ücretini talep edebilir?
Cavabınız için şimdiden teşekkür ederim...
Erdoğan beyin de belittiği gibi, fazla mesai ücretinde zaman aşımı 5 yıldır. Dava açıldığı tarihten itibaren geriye doğru 5 yıl geriye doğru gidilerek zamanaşımına uğramayacak kısım için karar verilir. Ancak zaman aşımı ile ilgili bazı hususları da belirtmekte yarar var. Örneğin, zaman aşımı, karşı tarafın ilk duruşmada "zamanaşmı itirazında" bulunması halinde dikkate alınması gereken bir husustur. Karşı taraf bu itirazda bulunmazsa bunu hakim kendiliğinden dikkate alamaz. Ayrıca, zaman aşımı itirazı varsa, bu itiraz sadece dava dilekçesindeki miktar için geçerlidir.