3 farklı kredi borcundan sadece birindeki aksamaya rağmen 3 tebligat birden geldi
Devlet memuru olarak maaşımı aldığım bankadan 2 ayrı tüketici kredisi kullandım. Bunlardan birisi muntazam olarak ödenmekte. fakat diğerinde 5-6 aylık bir ödeme gecikmesi oluştu.
Ayrıca yine maaşımı aldığım bankadan "kredili bankomat" tabir edilen maaş kredisi avans da kullandım. henüz anaparasını ödememe rağmen faizi maaşımdan düzenli olarak kesilmekte.
sorunum ise şu
bankayla aramda sözleşmeye dayanan 3 ilişki var. bunlardan ikisiyle ilgili yükümlülüklerimi yerine getirmekteyim. fakat tüketici kredisinin birindeki ciddi bir gecikme nedeniyle tam 3 tebligat birden aldım. 3 kredinin de faiziyle birlikte anaparasını ve tebligat başına da 180 ytl ücreti 1 hafta içinde istiyorlar
1 buna hakları var mı
2 şu durumda ben ne yapabilirim
3 krizin kaymağını yiyen bu bankalar üç krediyi birden geri çağırarak, mali dengemi tepetaklak edip beni kendilerinden tekrar kredi çekmeye mi zorluyorlar
yol gösteren arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim
Cevap: 3 farklı kredi borcundan sadece birindeki aksamaya rağmen 3 tebligat birden geldi
1-) Buna hakları var
2-) Sizinde dediğiniz gibi Tüketici kredilerinden birindeki 90'Günlük süreyi aşmanızdan dolayı banka diğer kredileride geri çağırmış.Şu durumda yapacaklarınız.
a-) "Kredili Bankomat " Dediğiniz borçlu cari hesap olarak çalışan krediyi hemen Defaten kapatacaksınız.
b-) Her 2 Tüketici kredisi ve "Kredili Bankomat Hesabı" İhtarname bedelini ödeyeceksiniz
c-) Burumda sadece 2 Adet ihtiyaç kredisi kalacak , bu kredılerın gecıkmeli taksit sayısını 2'ye düşüreceksiniz Gecıkmeli taksit sayısı 3 olmayacak
d-) Bankalar eskisi gibi değil, Devlet tarafından ve Banka içinde sistemsel olarak çok ciddi kontrol mekanizmaları var , siz zaten borcu odemekte zorlanıyorsunuz banka size yeni bir kredı vererek kendini riske atmaz,kredılerin hepsinin geri çağrılmasının bir sebebide sizin diğer finans kuruluşlarındada borcunuz olabileceği,Diğer bankalarda idari/kanuni takiplerin olabileceği varsayılarak İcra/Haciz sırasına girmek için bu işlemi hiç bekletmeden yapmaktadırlar.
* Bu durumu bu şekilde düzeltebilirsiniz,eğer birkaç ay sonra ihtiyaç kredılerınde yine ciddi gecıkmeler yaşarsanız , banka size daha önce gönderdıgı ihtarnameleri işleme koyar ve aradan çekilir Banka avukatları ile başbaşa kalırsınız.Masraflar,Temerrüt faizi Vs. ile borcunuz katlanır.
Cevap: 3 farklı kredi borcundan sadece birindeki aksamaya rağmen 3 tebligat birden geldi
Anlaşılır ve net cevabınız için teşekkür ederim.
Fakat cevaplarsanız eğer öğrenmek istediğim bir iki husus daha var.
1) Yaptıkları işleme neye dayanarak yapıyorlar. (Yani şartlarını yerine getirdiğim 2 sözleşme için de tebligat göndermelerini kastediyorum) Benim imzaladığım sözleşme mi yoksa dayanakları?
2) Durumu biraz daha açıklamak gerekiyor sanırım. Tüketici kredilerinden birisi 17 aydır nizami olarak ödenmekte ve son 7 taksidi kaldı. Diğer tüketici kredisi ise toplam 11 taksitti ve kalan son 5 taksidi nisan ayından bu yana ödenmedi, yani 5 taksidin de günü geçmiş durumda. Böyle iken ben ikinci kredinin tamamını tek seferde mi kapatmak zorundayım?
3) Cari borçlu çalışan dediğiniz Kredili bankomat borcunu hemen kapatmam gerekliliği nerden kaynaklanıyor, defaten derken neyi kastediyorsunuz?
4) Bir ödeme planı çıkarmak için herhangi bir yerle görüşmem gerekiyor mu?
Şimdiden teşekkür ederim.
1-) Şartlarını yerine getirdiğiniz 10 kredi olsun , 11 inci kredının şartlarına yerine getırmezseniz hepsi idari/kanuni takibe düşer.(Evet imzaladıgınız sözleşmeler dayanaktır)
2-) Bu banka size çok süre tanımış , 5 aydır ödemenızı beklemısler.Halbuki 3 ay(90 gun) sure tanımaları gerekırdı.Bence banka ile anlaşma yoluna gidin.
3-) Cari Borçlu Çalışan hesap şu şekilde çalışır ;
Bu bir açık kredidir,Genelde bu gibi kredılerde vade söz konusu değildir.Para çekme ve yatırmanıza ve tekrar kullanmanıza yarayan bir kredi türüdür.Vade söz konusu olmadıgından Banka belirli bir süre önceden haber vermek kaydı ile(İhtarname) bu kredıyı kapatma yetkısıne sahiptir.
Durum böyleyken ; Banka sizin bu Kredili Bankomat kredisini mutlaka hemen kapatmıştır ve siz bu hesaptan kredili bankomat olarak yararlanamazsınız.Bu borcu defaten(Bir kerede,Birden) kapatınki banka size icra/haciz yolu ile takibe gecmesın.İhtiyaç kredılerınden sadece İhtar aldınız , Kredılı Bankomat için şuanda İdari takıptesınız.
4-) Bir ödeme planı için derken açarmısınız?, 3 kredıyı bırlestırıp taksıte bağlasınlar mı ?dıyorsunuz.
Alıntı:
Meraklımortgage rumuzlu üyeden alıntı
1-) Şartlarını yerine getirdiğiniz 10 kredi olsun , 11 inci kredının şartlarına yerine getırmezseniz hepsi idari/kanuni takibe düşer.(Evet imzaladıgınız sözleşmeler dayanaktır)
2-) Bu banka size çok süre tanımış , 5 aydır ödemenızı beklemısler.Halbuki 3 ay(90 gun) sure tanımaları gerekırdı.Bence banka ile anlaşma yoluna gidin.
3-) Cari Borçlu Çalışan hesap şu şekilde çalışır ;
Bu bir açık kredidir,Genelde bu gibi kredılerde vade söz konusu değildir.Para çekme ve yatırmanıza ve tekrar kullanmanıza yarayan bir kredi türüdür.Vade söz konusu olmadıgından Banka belirli bir süre önceden haber vermek kaydı ile(İhtarname) bu kredıyı kapatma yetkısıne sahiptir.
Durum böyleyken ; Banka sizin bu Kredili Bankomat kredisini mutlaka hemen kapatmıştır ve siz bu hesaptan kredili bankomat olarak yararlanamazsınız.Bu borcu defaten(Bir kerede,Birden) kapatınki banka size icra/haciz yolu ile takibe gecmesın.İhtiyaç kredılerınden sadece İhtar aldınız , Kredılı Bankomat için şuanda İdari takıptesınız.
4-) Bir ödeme planı için derken açarmısınız?, 3 kredıyı bırlestırıp taksıte bağlasınlar mı ?dıyorsunuz.
evet ödeme planından kastım öyle bir şeydi, sanırım bunun için bankayla görüşmek en iyisi.
anlaşılan krizde katmerli kar yapan bu bankalar iyice sıkacak ümüğümüzü.
net ve anlaşılır cevaplarınız için tekrar teşekkür ederim.:)