Nefsi Müdafa ve Gazetelerin Yalan Haberi
Merhaba sayın hukukçular.Yakın bir akrabamın başı dertte aralarında daha önceden tartışma olan kişi iş yerının önünde tahrik ediyo.Biz adamı döverek gız gibi yaparız gibi sözler.Ve daha fazlası .Aralarında tartışma çıkıyo,daha sonra sonra abisini dövmeye başlıyolar.Abisinin kafasına mermer atıp bayıltıp dövmeye başlıyolar
O sırada kardeşte elinde bıçakla et doğrarken koşturuyor.(kasapta çalışıyor)Bıçak adamın kalbine geliyor ve orada ölüyor .Abi ve kardeş teslım oluyolar
Abide ağır yaralı öldüren kişide yaralı
Bu olay nefsi müdafaya girermi.
Artı gazeteler olayı çok yanlış yayınlıyolar.
Cevap: Nefsi Müdafa ve Gazetelerin Yalan Haberi
Nefsi müdafaa olmayacağı açık çünkü kendine bir saldırı yok.
Ama abisine saldırılmış ve abisinin hayatını tehlike altında görüp onun hayatını kurtarmak için bu işe girişmiş.
Bunun -nefsi müdafaa- dan gayrı bir adı var mı?
kendisinide bir hafta önce yakınları dövmüş ve şahitler var
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Bunun -nefsi müdafaa- dan gayrı bir adı var mı?
Zaruret Hali (Izrar).
Ben nefsi müdaafayı sadece kendisi değil başkasına karşı tehlike durumunda da geçerli diye biliyorum ama ....?
MEŞRU SAVUNMA VE ZORUNLULUK HÂLİ
Madde 25 - (1) Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hâl ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.
(2) Gerek kendisine gerek başkasına ait bir hakka yönelik olup, bilerek neden olmadığı ve başka suretle korunmak olanağı bulunmayan ağır ve muhakkak bir tehlikeden kurtulmak veya başkasını kurtarmak zorunluluğu ile ve tehlikenin ağırlığı ile konu ve kullanılan vasıta arasında orantı bulunmak koşulu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.
Alıntı:
earioz rumuzlu üyeden alıntı
Ben nefsi müdaafayı sadece kendisi değil başkasına karşı tehlike durumunda da geçerli diye biliyorum ama ....?
MEŞRU SAVUNMA VE ZORUNLULUK HÂLİ
[/B]
Engin Bey yazmış son cevabında.
Başlığa bakın: Meşru savunma ve zorunluluk hali.
Yani nefs-i müdafaa ve ızrar
Birincisi kişinin kendine, diğeri bir başkasına olanını açıklıyor.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Zaruret Hali (Izrar).
Buradaki olay Izdırar Hali değil 3. kişi lehine meşru müdafadır. 3. kişi deyiminden anlaşılan olayla alakası olmayan herhangi birisidir. Fakat 3. kişi lehine olan meşru müdafalarda saldırıya uğrayanın saldırıyı kabul etmemesi yani rıza göstermemesi gerekir. Sizin dediğiniz olayda böyle bir rıza bulunmamaktadır ve bu sebeple 3. kişi lehine meşru müdafa mümkündür. Izdırar hali olabilmesi içinse ya bir doğal afetin ya da insan dışı bir varlığın saldırısı değil tehlikesi olması gerekmektedir bu sebeple olayda bana göre ızdırar hali değil 3. kişi lehine meşru müdafa mevcuttur.
Ayrıca şunu yazmayı unuttum meşru müdafa olabilmesi için saldırının o anda gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Biten bir saldırıya karşı meşru müdafa olmaz. Ayrıca saldırıya karşı araçlar arasında orantının bulunması gerekir. Saldırıyı defedecek oranda kuvvet kullanılmalıdır. Olayınızda bunların varlığı söz konusuysa 3. kişi lehine meşru müdafa mümkündür.
Evet 3. kişi yararına da meşru müdafa mümkün. Saldırıyı yapana yönelik olursa meşru müdafa, ilgisiz 3.şahıs zarar görürse zaruret halinden söz edilebilir.
Murat Yılmaz isimli üyeyi dikkatinden ve katkılarından dolayı kutluyorum.