Tarımsal taşınmazların özgülenmesi
Merhaba çok değerli hukukçular.Benim sorum şöyle:
Geçen yıl vefat etmiş , dedeme ait olan 25 dekar , 42,5 dekar ve 87,5 dekar olmak üzere 3 parça halinde toplamda 155 dekar tarımsal faaliyet ve üretim yapılan tarla vardır.Dedemin mirasçıları babaannem ,babam. ve halamdır.Muhtelif sebeplerden dolayı tarlaları paylaşma konusunda anlaşma sağlanamadığı için dava açmaya karar verdik.Dava konusu tarımsal işletmelerin özgülenmesi davası.Tarımsal işletmelerin özgülenmesi konusunda yaptığım araştırmalarda net bir fikir edinemedim.Babam iktisadi geçimini tarımdan sağlayan çiftçi kayıt sistemine bağlı her yıl üretimini yapan bir çiftçidir.Tarımsal işletmenin , tarımsal işletmeyi işletme ehliyetine sahip mirascıya özgülenmesi hakim kararıyla verilmekteymiş.Halam ise ikameti başka bir şehirde olduğu gibi tarımsal faaliyeti de hiç bir şekilde yoktur.Babamın tarımsal işletmeyi özgüleme davası açmasında herhangi bir sakınca varmıdır yokmudur.Bu davanın bizim için artı eksi yönleri nelerdir.Tarımsal işletmelerin özgülenmesi konusu hakkında detaylı bir bilgi ve yargıtay kararları bulamadım.Şimdiden cevap ve ilgileriniz çok teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim..
Cevap: Tarımsal taşınmazların özgülenmesi
Sözünü ettiğiniz konu; tarım arazilerinin miras yoluyla paylaşılarak küçültülmesinin önüne geçmek maksadıyla, arazinin "Tarımla uğraşan, ya da en büyük evlada verilmesi, bu kişi tarafından da gelirlerden diğer varislere pay verilmesi..." şeklinde dillendirilerek basında işlenmiş, hatta burada köylüler; kendi aralarında ben "Evlad-ı ekber"im diyerek (Büyük evlat) tarım arazisi mirasının kendilerinin olacağı şeklinde şakalaşmışlardı.
Ancak bu husus yeni Medeni Kanunda düzenlenmedi.Miras eski şekliyle kaldı.Dediğiniz konuda hukuki dayanak veya emsal mahkeme kararı bulamazsınız.
Bildiğim budur.
Hukukçu değilim.
İyi günler...