SSK primim düşük gösteriliyor.
Değerli üyeler, sizlere sormak istediğim sorum şöyle,
Ben 22 aydan fazladır özel bir şirkette teknik ressam olarak çalışıyorum.
Maaşım bankadan ödeniyor, fakat askari ücretten gösteriliyor. Bu ay biraz paraya ihtiyacım olduğu için bankadan kredi talep ettim ancak maaşım askari ücret gözüktüğü için vermediler. İşverenden maaş yazısı istedim, şirket prensibine aykırıdır dendi ve geri çevrildi. İhtiyacımı belirttim ancak yardımcıda olmadılar. Ben tazminatımı alarak işten ayrılmak istiyorum. Maaşın düşük ödendiğini nereye söylemeliyim? Geçen sene bana maaş yazısı vermişlerdi ve bankaya verip kredi çekmiştim. O yazıyı istesem fotokopisini alabilir miyim? Benim nasıl bir yol izlemem gerektiğini ve nereye başvurmam gerektiğini söyliyebilir misiniz?
Not: 3 gün izinsiz işe gitmemiştim. İhtar çekilmedi ancak maaşımdan ve ssk primimden 3 gün kesildi. Sözleşme fesi için tanınan 6 iş günüde çoktan doldu. Bu durum eğer yakın zamanda işten çıkarılırsam devletten alınan işsizlik maaşına engel teşkil eder mi? Ve yukarıda yazdığım ssk primlerinin düşük ödenmesinden ötürü şirkete açmak istediğim davada bir sorun teşkil eder mi?
Cevap: SSK primim düşük gösteriliyor.
3 gün devamsızlığınız, işsizlik sigortasından yararlanma şartlarından olan 600 gün prim ödenmiş olması ve son 120 günün kesintisiz olması şartını sağlamaya engel teşkil edecektir.
Primlerinizin gerçek ücretinizden düşük ödenmesi, size sözleşmeyi feshedip kıdem tazminatı almanıza hak kazandıracak bir durumdur.Sözleşmeyi feshettiğinizde işverenin tazminatınızı ödememesi durumunda, iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.
Gerçek ücretinizin daha yüksek olduğunu,aynı yerde aynı dönemde birlikte çalışmış olduğunuz kişilerin şahitliği ve emsal ücret tesbiti ile sağlamanız mümkündür.