Devlet Memurunun Siyasi Beyanatı
Bugün öğlende yerel bir televizyon tarafından röportaj amaçlı yanıma gelindi ve mikrofon dayandığında o anki gafletim sonucu sorulan aşağıdaki soruları aşağıdaki şekilde cevapladım. Devlet memuru (öğretmen) olduğumdan başıma ne gibi işler açmış olabilirim?
-Sizce AKP nin açılımı AKP ye oy kaybettirmiş olabilir mi?
-Olabilir?
-Neden?
-Açılımın içeriğinin belli olmamasından olabilir.
Herhangi bir şikayet halinde ne gibi bir sorunla karşılaşırım? (Devlet Memurları Kanunu Madde 7: Devlet memurları herhangi bir siyasi beyanatta bulunamazlar.)
Cevap: Devlet Memurunun Siyasi Beyanatı
Sizce AKP nin açılımı AKP ye oy kaybettirmiş olabilir mi?
sorusunun cevabı olarak kaybettirir demiştim. Yanlış yazmışım.Program bugün 20.00 de ve 23.00 te yayınlandı.
Bugün okuluma gittiğimde hiçbir şey çıkmadı ve söylenmedi. Bu tür olaylarda ilgilinin herhangi bir soruşturma açılıp açılmadığını öğrenme süresi tahminen kaç gündür?
Gerçekten de o gün pek çok soru sordular ve ben bilmiyorum, fikrim yok, hiçbir şey düşünmüyorum gibi kaçamak sorularla onları geçiştirmeye çalışıyordum. O kadar soru içinde bu iki cevabı olanları geçiştirmek için söyledim. Umarım bir sorun çıkmaz çünkü uykularım kaçtı.
Saygılarımla.
Olayın iki boyutu var. Birincisi basına bilgi ve demeç verme.... Bu eylem DMK 15'inci maddesi ile yasaklanmıştır. Yasağın ihlali 125/D-g maddesi kapsamında Kademe İlelemesini durdurulması cezası gerektiryordu. Ancak, bu madde iptal edildi.
Yani sırf demeç verme fiili nedeniyle disiplin cezası sözkonusu değil...
İkinci boyut ise, devlet memurlarına yasaklanmış bulunan, siyasi ve ideolojik beyanatta bulunma fiilidir.
Displin hukukuna göre bu fiil "bir siyasi parti yararını veya zararını" amaçlamalıdır.
Şahınıza sorulan soruya verdiğiniz cevabın doğrudan doğruya bir siyasi parti yararını veya zararını hedeflemediği açık ise de, bu konuda soruşturma açılabilir.
Açılırsa da yukarıda belirttiğim hususları, soruşturmacının, "AKP zararına beyanat" olarak nitelemesi oldukça yakın ihtimaldir.
Bol şanslar....
Bahsettiğiniz olayla ilgili sizin de belirttiğiniz gibi DMK 7. maddede bir hüküm bulunmaktadır. Umarım açılmaz ancak bu konuda bir disiplin soruşturması açılırsa size verebilecekleri disiplin cezası kınamadır.
Ancak siyasi beyanat lügat manasıyla siyasi bildiride bulunmak ya da siyasi demeç vermek demektir. Siz bu olayda sadece parti adı belirtmeksizin birkaç soruya cevap veriyorsunuz. Kendiliğinizden hareket etmiyorsunuz. Bir soruya karşı kendi düşüncenizi ifade ediyorsunuz. Bence bu suç oluşturmaz.
Yinede soruşturma açarlar ve sizin savunmanızı alırlarsa kendinizi savunursunuz. Soruşturma sonucu size kınama cezası verebilirler. Uyarı ve kınama cezalarına karşı yargı yolu kapalıdır. Ancak siz genede İdare Mahkemesinde iptal davası açarsınız ve büyük ihtimalle davanız görüşülmeksizin reddedilir.
O zamanda yani iç hukuk kuralları tükendiğinde AİHM'e müracaatta bulunursunuz. Bahsettiğiniz olay Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesine, yani ifade özgürlüğüne doğrudan aykırıdır. Umarım iş oralara varmaz. Böylesine saçma sapan bir konudan dolayı üzülmezsiniz.
Sayın kantoroncu;
"Herhangi bir siyasi parti yararına veya zararına fiilen faaliyette bulunmak "
Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını içeriyor. Dilerim bu açıdan yaklaşan bir soruşturmayla karşılaşmam.
Gerçekten de yaşantımda hukuka, kanunlara uyarak yaşamaya oldukça özen gösteriyorum. Yine de başıma neler gelebileceğini kaygıyla bekliyorum. Çünkü 10 yıllık meslek hayatımda uyarı cezası bile almadım.
Devlet memuru da olunsa,bir düşüncenin beyan edilmesinin suç sayılmaması gerekir. Suç sayılabilmesi için,memurun mesleği ile ilgili bir konuda basına demeç vermesi gerekir diye düşünüyorum. Aksi taktirde "düşünce hürriyeti"ne aykırılık oluşacaktır.
Hiç bir şey olmaz...
Olmayan açılımın olmayan yorumu soruşturma bile gerektirmez. ''Hangi açılım?'' sorusunun tam yanıtı bulunmadan olayın siyasi olup olmadığı bile belli olamaz. Ülkeyi yönetemeyen iktidar sahiplerinin saçma sapan bir söyleminden ileri gitmeyen adını bile koyamadıkları gerzeklikten dolayı kimse kimseyi suçlayamaz.
Her ne kadar bu açılım AKP ye oy kaybettirir denme nedenini de anlayamasam da bu saçmalıktan bir sorun çıkmaz.
Asıl siyasi beyanat istisnai memur statüsünde bile olsa bazı tiplerin yaptıklarıdır. Örneğin Bolu beylerbeyi aman valisi... AKP nin bile söyleyemediği akla zarar sözcükleri rahat rahat ettiğine ve hala o makamı işgal ettiğine göre... Kaldıki sizinki ''beyan''değil... AKP ye karşı veya lehinde bir söyleminiz olmamış... Çok zorlasalar bile hiçbir şey çıkmaz...