Kart borcuna gelen hapis cezası
Selamlar.Birkaç bankaya kart ve kredi borcum olduğunu ve ne yapmam gerektiği konusunda daha önce forumlara yazıp sizlerden cevaplar almıştım.
Ancak bankaların,noter kanalıyla bana gönderdikleri ihtarnameler de dikkatimden kaçan bir maddede aynen şöyle yazıyor:
İlgili madde: ..................yedi gün içinde 74.madde gereğince mal beyanında bulunmanız,aksi halde İİK m 76 gereği mal beyanında bulununcaya kadar hapis ile tazyik olunacağınız,hiçbir mal beyanında bulunmaz veya gerceğe aykırı beyanda bulunursanız hapis ile cezalandırılacağınız..................
Sizlerden ve diğer mağdur arkadaşlardan aldığım bilgilere dayanarak,sözleşmeli borçlarda hapis cezası olmadığı ayrıca mal beyanında bulunmamaktan dolayıda önceden varolan hapis cezasının şimdi uygulanmadığını öğrendim.
Peki ilgili maddede neden hapis cezasından bahsedilmiş?yasada bir değişiklik olduda acaba bizim mi haberimiz yok?
Bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan cevap bekleyerek çok teşekkür ediyorum.
Cevap: Kart borcuna gelen hapis cezası
Alıntı:
exper06 rumuzlu üyeden alıntı
Selamlar.Birkaç bankaya kart ve kredi borcum olduğunu ve ne yapmam gerektiği konusunda daha önce forumlara yazıp sizlerden cevaplar almıştım.
Ancak bankaların,noter kanalıyla bana gönderdikleri ihtarnameler de dikkatimden kaçan bir maddede aynen şöyle yazıyor:
İlgili madde: ..................yedi gün içinde 74.madde gereğince mal beyanında bulunmanız,aksi halde İİK m 76 gereği mal beyanında bulununcaya kadar hapis ile tazyik olunacağınız,hiçbir mal beyanında bulunmaz veya gerceğe aykırı beyanda bulunursanız hapis ile cezalandırılacağınız..................
Sizlerden ve diğer mağdur arkadaşlardan aldığım bilgilere dayanarak,sözleşmeli borçlarda hapis cezası olmadığı ayrıca mal beyanında bulunmamaktan dolayıda önceden varolan hapis cezasının şimdi uygulanmadığını öğrendim.
Peki ilgili maddede neden hapis cezasından bahsedilmiş?yasada bir değişiklik olduda acaba bizim mi haberimiz yok?
Bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan cevap bekleyerek çok teşekkür ediyorum.
Hocam yargıtayımızın şubat 2008'de verdiği kararda 7 gün içinde mal beyanında bulunmamaktan dolayı verdiği hapis cezası kalktı. Sonuçta bu yargıtayın kararı ve artık geri dönüşü imkansız. Lakin bizim gibi pek okumayı sevmeyen toplumlarda insanları nasıl korkuturuza iş döküldüğünde hala daha kanunun ilgili maddesi iptal edilmesine ragmen değerli bankalarımız vatandaşımız borcunu hemen ödesin diye ilgili kanunu hatırlatıyorlar. Burada küçük bir hatırlatma yapayım ki sevgili Avukat abilerimiz ve ablalarımız bize darılmasınlar. İ.İ.K. ilgili maddesinde 7 gün içind emal beyanınında bulunmamak suçundan verilen idari hapis cezası kalktı ama. Mal beyanında bulununcaya kadar hapisle tazyik cezası duruyor. Bu bağlamda benim gibi borcunuz yoktur tahmin ediyorum ve benim kadar icra dosyanızda yoktur, ben hiçbirine mal beyanınında bulunmadım. Şimdi ne olabilir? Hakkımda mal beyanında bulunucaya kadar hapis istemi çıksa da mahkemeye çıkar buyrun mal beyanım dersem o zaman ne olacak? Dava düşecek.Olay budur sayın hocam Amiyene tabirle söylemek gerekirse mal beyanı artık hikaye oldu. Bankalarımız ve avukatlarımızın elinden borcu ödemek için bir anlamda tehdit sayılabilecek bu mal beyanı safsatası kalktığından beri borcu nasıl tahsil edeceklerini şaşırdıkları için arada bir böyle tehditvari söylemleri hala kullanıyorlar. (Yanlış anlaşılmasın elbette ki borç birgün ödenecek....)
Cevap: Kart borcuna gelen hapis cezası
Hocam,benimde bankalardan kaynaklı 10 tane icra dosyam var ve bende hiçbirine sizinde belirttiğiniz üzere mal beyanında bulunmadım.
Meseleyi gayet iyi anladım,cevap için çok teşekkür ederim.