İşveren işten çıkarma kağıdı vermiyor?Ne yapılabilir?
merhabalar,
kızkardeşimin yaklaşık 2 yıldır çalıştığı işyerinden, dün öğle itibariyle işten çıkarıldığını öğrendim. Sigortalılık süresine baktım, toplam 22 aylık sigortası ödenmiş, hala aktif durumda görünüyor. İşten çıkarılma nedeni, aynı işyerinde çalışan bir beyin saçını çekip hakaret etmesi üzerine oldu. Yani şiddet uygulanan küfür edilen ve işten atılan aynı kişi. Muhasebeye gitmesini ve yarım maaşını almasını söylemişler. Yarım maaşını verirken de, işten kendi isteğiyle ayrıldığını yazan bir kağıdı imzalamasını istemişler. kardeşim maaşı da almamış, kağıdı da imzalamamış.
İmza atmaması güzel ama, işten çıkarıldığını nasıl ispat edeceğiz ve 22 ay sigortalı çalışan bir kişinin tazminat hakkı var mıdır?
İş arkadaşının yapmış olduğu davranışın gereği için de sanırım ayrı bir yere yazmam gerekiyor...
şimdiden teşekkür ederim
Cevap: İşveren işten çıkarma kağıdı vermiyor?Ne yapılabilir?
Alıntı:
asliigibi rumuzlu üyeden alıntı
merhabalar,
kızkardeşimin yaklaşık 2 yıldır çalıştığı işyerinden, dün öğle itibariyle işten çıkarıldığını öğrendim. Sigortalılık süresine baktım, toplam 22 aylık sigortası ödenmiş, hala aktif durumda görünüyor. İşten çıkarılma nedeni, aynı işyerinde çalışan bir beyin saçını çekip hakaret etmesi üzerine oldu. Yani şiddet uygulanan küfür edilen ve işten atılan aynı kişi. Muhasebeye gitmesini ve yarım maaşını almasını söylemişler. Yarım maaşını verirken de, işten kendi isteğiyle ayrıldığını yazan bir kağıdı imzalamasını istemişler. kardeşim maaşı da almamış, kağıdı da imzalamamış.
İmza atmaması güzel ama, işten çıkarıldığını nasıl ispat edeceğiz ve 22 ay sigortalı çalışan bir kişinin tazminat hakkı var mıdır?
İş arkadaşının yapmış olduğu davranışın gereği için de sanırım ayrı bir yere yazmam gerekiyor...
şimdiden teşekkür ederim
tabiki bir çok hakkı var
işyerinde 30 işçiden fazla çalışan varsa işe iade hakkı var
fesih gerekçesine göre kıdem ve ihbar tazminatı hakkı var...
işten çıkarılma olgusu kendisine tebliğ edilmemiş mi ? tanıklar var mı ?
Aynı odada çalıştığı iş arkadaşının uzun zamandır psikolojik tacizine ve hakaretine maruz kalıyordu. En son gün yani işten çıkarıldığı gün, ağır hakaret-küfür ve şiddet içerikli bir kavga yaşıyor...İşveren ikisiyle toplantı yapıyor ve erkek eleman işe devam ederken kızkardeşim işten çıkarılıyor. "Sen 1 ay git dinlen, sonra bakarız... muhasebeye uğra" deniyor...
Yani, fesih gerekçesi sanırım kavga ama, herhangi bir belge vermiyorlar. Muhasebeci istifa ettiğine dair yazıyı imzalamasını istiyor ama imzalamıyor. İş yerine gitmeli mi acaba sözünü ettiğiniz yazıyı almak için? ya da nasıl bir yol izlemeli ?
Tanıklar tabi ki var ama, işi kaybetme korkusuyla doğru tanıklık yaparlar mı bilemiyorum
Alıntı:
Av.Fırat Kırımcı rumuzlu üyeden alıntı
tabiki bir çok hakkı var
işyerinde 30 işçiden fazla çalışan varsa işe iade hakkı var
fesih gerekçesine göre kıdem ve ihbar tazminatı hakkı var...
işten çıkarılma olgusu kendisine tebliğ edilmemiş mi ? tanıklar var mı ?
Evet, işyerinde 30 dan fazla işçi çalışıyor...
Bir sorum daha olacak, işveren eğer işten çıkış bilidirimi gibi bir belge vermek istemezse, ne yapmalıyız? Sonrasında işe sebepsiz ve habersiz gelmedi diyerek, işten çıkarılmasına haklı gerekçe olarak sunabilir mi?
Teşekkür ediyorum
Alıntı:
asliigibi rumuzlu üyeden alıntı
işe sebepsiz ve habersiz gelmedi diyerek, işten çıkarılmasına haklı gerekçe olarak sunabilir mi?
En azından teknik olarak sunabilir gibi görünüyor.
Bu yüzden kesinlikle işe gitmeli diye düşünüyorum.
Ayrıca kendisine para ödenirken sadece maaşı mı ödendi?