Cevap: Dedem iki evli fakat
18 yaşını geçtikten sonra bunu yapması imkansız diye bir şey yok.
Madem gerçek babasının dedeniz olduğunu ve mirastan haklı olarak hak alabileceğini biliyorsunuz, neden mirastan pay almasını engellemek istiyorsunuz? Bir de bunun için adalet için bir şeyler yapma uğraşı veren bu forumdan yardım istiyorsunuz.
Size tam olarak anlatamadım.Bizim bulunduğumuz yörede zilyetlik babadan oğula geçiyor.Kız tarafı evlendiğinde eşinin malından faydalanıyor.Benim malımdan da eşim faydalanıyor.Eşimin köyüne kadastro 30 sene önce geldi.Bizim aklımızın ucundan böyle bir hak iddia etmek geçmedi.Böyle bir uygulama o bölge için bahsediyorum yoktu.Zaten iddia etsen de ayıplarlardı.Gurbet çıktı işler değişti.Benim köyüme en son kadastro geldi.Benim için ayıplı olan durum ortadan kalktı.Eşimin köyüne gelin giden akrabalarım bizden mal aldılar.Bizde sizden alacağımız var dediğimizde zaman aşımına uğradı derler.Sizce bu durumda adalet sağlanmış mı oldu.
Alıntı:
Netone rumuzlu üyeden alıntı
Size tam olarak anlatamadım.Bizim bulunduğumuz yörede zilyetlik babadan oğula geçiyor.Kız tarafı evlendiğinde eşinin malından faydalanıyor.Benim malımdan da eşim faydalanıyor.Eşimin köyüne kadastro 30 sene önce geldi.Bizim aklımızın ucundan böyle bir hak iddia etmek geçmedi.Böyle bir uygulama o bölge için bahsediyorum yoktu.Zaten iddia etsen de ayıplarlardı.Gurbet çıktı işler değişti.Benim köyüme en son kadastro geldi.Benim için ayıplı olan durum ortadan kalktı.Eşimin köyüne gelin giden akrabalarım bizden mal aldılar.Bizde sizden alacağımız var dediğimizde zaman aşımına uğradı derler.Sizce bu durumda adalet sağlanmış mı oldu.
Ne dediğiniz anlaşılmıyor.Konuyu daha anlaşılır açıklayabilirseniz daha doyurucu cevaplar alabilirsiniz.
Alıntı:
Netone rumuzlu üyeden alıntı
Erdoğan Bey'in dediği gibi, tarafımca da pek anlaşılamadı ne demek istediğiniz.
Siz de bu şekilde adaletin sağlanmadığını kabul ediyorsunuz zaten. Pozitif adalet ancak yasaların uygulanmasıyla sağlanır ki, anlattığınızdan sizin yörenizde yasaların bu konuda uygulanmamakta olduğu anlaşılıyor.
İkincisi zamanaşımını tespit edecek kişiler akrabalar değildir, hakkınızı mahkemelerde arayabilirsiniz, uygulanacak zamanaşımını da mahkemeler tespit edecektir.
Türk Medeni Kanunu Madde 713.- Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir.
Aynı koşullar altında, maliki tapu kütüğünden anlaşılamayan veya yirmi yıl önce ölmüş ya da hakkında gaiplik kararı verilmiş bir kimse adına kayıtlı bulunan taşınmazın tamamının veya bölünmesinde sakınca olmayan bir parçasının zilyedi de, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir.
Görüldüğü gibi bir taşınmaz ancak tapusuz ise veya tapu kaydındaki malikinin kim olduğu anlaşılamıyor yada yirmi yıl önce ölmüş yada gaiplik kararı verilmiş ise bir kişi 20 yıl boyunca o taşınmazı malik sıfatıyla zilyetliğinde bulundurmuş ise (yani burada zamanaşımı süresi yirmi yıldır) tapu kaydına kendi adına tescilini isteyebilecektir. Tapulu taşınmazlarda (yukarıdaki istisna hariç) böyle bir durum zamanaşımıyla bile mümkün değildir.