18 yaşındayım babama nafaka davası açmak istiyorum
merhaba. ben 18yaşındayım. liseyi yeni bitirdim. Şimdi bir üniversiteye başladım. babam nafaka veriyor bana . ama bazı aylar bunu ya geciktiriyor ya da yatırmıyor. geçen günkü konuşmamızda bir daha bana nafaka yatırmayacağını söyledi ve gercektende yatırmadı. yatırdıgı nafaka zaten komik bir rakam. yıllardır bana annem bakıyor. ve üniversiteyi yurtdışında okuyacağım için harcamalarımda artıcak. babama nafaka davası açarsam olanıda kaybedicem diye korkuyorum. yatırmam yatırmam der ve 2ay sonra yatıradabilir. ama dava açıp daha yükseğini talep etmek istiyorum bunu yapabilirmiyim ? ama birde şu var. babamın bildiğim kadarıyla bı borcu var. ama hem emekli maaşı var hemde şuanki işinden her ay aldığı bir miktar para var. ne yapmalıyım?
Cevap: 18 yaşındayım babama nafaka davası açmak istiyorum
18 yaşınızı doldurduğunuza göre dava açma ehliyetiniz var.
Önceki nafaka muhtemelen annenizin size velayeten talep ettiği nafaydı. Babanızın artık onu ödememesi normal. (baba olarak normal değil elbette ama hukuken olağan)
Nafaka davası açacaksınız. Yüksek öğretimde okuduğunuzu, masraflarınızı belgeleyeceksiniz. Karar çıkınca kararı icraya koyacaksınız. Nafaka alacağı söz konusu olduğu için babanızın emekli aylığı üzerine de haciz koyabilirsiniz ve devlet hiçbir aksama olmadan nafakanızı icra dosyasına yatırır siz de aydan aya gidip çekersiniz.
Ancak yurt dışına çıkacağınız için icra dosyasından çekemeyecek durumda olursanız bir vekaletname ile çekilip size gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
İkamet ettiğiniz yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesinde yardım nafakası davası açabilirsiniz. Miktar olarak siz ihtiyacınıza yeter bir rakam belirleyin. Mahkeme kararını icraya koyar babanızın hem emekli hem iş yerinden almakta olduğu paraya haciz koyarsınız. Tanıdık bir avukat yardımı alırsanız daha uygun olur.
Öncelikle teşşekkür ediyorum. Yalnız bi sorum olucaktı avukat tutmadan da bu işleri halledebilirmiyim ? ya da karşı tarafa üstlendirebiirmiyim masrafları. yani babama ?
Birde birşey duydum. annem devlet memuru heray belirli bir maaşı var. ayrıca şuan 2. evliliğinde. babam kendi avukatına sormuş ve annnem maaş aldığı için bana nafaka vermek zoruda olmadığını öğrenmiş . bu doğrumudur. sonuçta ben 18 yaşımı doldurdum ve annemle soyadımız bile aynı değil. e doğal olarak vekaletimde kalkmış durumda. e okulada devam ediyorum annemin çalışıyo olması sölediğiniz şeylerden hiç birini etkileyemez değilmi ? yani ben babamdan yine ihtiyacım olan kadar nafaka için dava açabilirim değil mi?
Annenizin de sabit geliri varsa eğitim giderlerinizin tamamını babanıza ödetemezsiniz. Zaten muhtemelen dava açtığınızda babanız bu yönlü bir savunma getirir.
Her ikisinin gelir durumlarına göre bir ortantılama yapılır.
amacım zaten herşeyi babamın üzerine yıkmak değil. ama senelerdir herşeyimi annem karşılıyor birazda babam yardımcı olsun bari. emekli maaşının tamamına el koyabilirmiyim peki zaten emekli maaşının tamamı benım gıderımın yarısı olur aylıga bölündüğünde
Alıntı:
melodi rumuzlu üyeden alıntı
amacım zaten herşeyi babamın üzerine yıkmak değil. ama senelerdir herşeyimi annem karşılıyor birazda babam yardımcı olsun bari. emekli maaşının tamamına el koyabilirmiyim peki zaten emekli maaşının tamamı benım gıderımın yarısı olur aylıga bölündüğünde
Siz hele bir davayı açın da.
18 yaşında nafaka kesiliyor biliyordum çocuklar için ....
İştirak nafakası kesiliyor, eğitimi devam edenler yardım nafakası için kendileri dava açmak zorunda kalıyorlar.