Kefillikten vazgeçilir mi?
Değerli arkadaşlar merhaba
forumda aradım ancak rastlayamadım,
sorum şu; diyelim ki bir kişiye kefil olduk ve kişi bankadan tüketici kredisi çekti.
örneğin aradan belli bir zaman geçti ve kişi ile aramız bozuldu, kişi kredi borcunu ödemekte ancak biz kefillikten istediğimiz zaman vazgeçebilir miyiz ?
cevaplar için şimdiden teşekkürler...
Cevap: Kefillikten vazgeçilir mi?
Alıntı:
pegasos rumuzlu üyeden alıntı
Değerli arkadaşlar merhaba
forumda aradım ancak rastlayamadım,
sorum şu; diyelim ki bir kişiye kefil olduk ve kişi bankadan tüketici kredisi çekti.
örneğin aradan belli bir zaman geçti ve kişi ile aramız bozuldu, kişi kredi borcunu ödemekte ancak biz kefillikten istediğimiz zaman vazgeçebilir miyiz ?
cevaplar için şimdiden teşekkürler...
Eğer kullandığınız tüketici kredisi ise ne kadar kredi kullandırıldığı ne zaman ödeneceği hususları siz kefil olduğunuzda belirlenmiştir. Bu itibarla bu kullanılan krediye olan kefaletinizden kurtulamazsınız.
Cari hesap şeklinde işleyen krediler açısından ise bir ihtarname ile kefil olmayacağınızı ihbar edebilirsiniz . Ancak bu halde (muhtemelen sözleşmede bu hakkınızda feragat ettiğinize ilişkin hükümler vardır ancak baştan feragat anlamına gelen hükümleri geçersiz olduğu görüşü yargı kararlarında yerini bulmaktadır) bu ana kadar kullanılan krediye ve onun ferilerine kefaletiniz devam eder. İhbar tarihinden sonraki tarihli kullandırımlardan sorumlu olmazsınız.
Tüketici kredileri açısından ise alacaklını doğrudan kefile başvurma hakkı yoktur. Öncelikle asıl borçlu hakkında icra takibi yapacak , takibin neticesiz kalacak (aciz vesikası alacak) daha sonra kefiller hakkında takip yapacaktır.
Genel uygulama bu olmasına rağmen takibi aciz vesikasından sonra yapılmak kaydı ile kefiller hakkında ihtiyati haciz kararı verilmesi talep edilebilir.
Cevap: Kefillikten vazgeçilir mi?
çok fazla hukuk terimi bilmesemde anladığım kadarı ile kefillikten kurtulamıyoruz
cevap için çok teşekkürler