Doğum Parası (işten çıkartılıp-Yeniden işe girme)
Saygıdeğer Avukat arkadaşlar,
Özel bir şirkette 6 ayı geçkin bir süre boyunca çalışmaktaydım. Geçtiğimiz haftalarda 8.06.2009 tarihinde hamile olmam nedeniyle işten çıkartıldım.
Şuanda 4 aylık hamileyim.Ve Doğum parasını alabilmek amacıyla bir işe gireceğim.
1) Bu bağlamda bazı sitelerde 300 gün olayı var.Bu nedir.
2) Benim bu parayı hak edebilmem için sadece doğumdan önce bir yıl içinde 120 gün sigortalı ve çalışıyor durumda olmam gerekmezmi.bu yeterli değilmi?
3)yeni bir işe İzmirde başlayacağım.Ancak doktorum ilk çalıştığım şehirde yani Aydında bu durumda doğum aydında gerçekleşecek.Bu durum doğum parasını almamda bir sorun çıkarırmı.
Re: Doğum Parası (işten çıkartılıp-Yeniden işe girme)
Alıntı:
Nilgün_x rumuzlu üyeden alıntı
Saygıdeğer Avukat arkadaşlar,
Özel bir şirkette 6 ayı geçkin bir süre boyunca çalışmaktaydım. Geçtiğimiz haftalarda 8.06.2009 tarihinde hamile olmam nedeniyle işten çıkartıldım.
Şuanda 4 aylık hamileyim.Ve Doğum parasını alabilmek amacıyla bir işe gireceğim.
1) Bu bağlamda bazı sitelerde 300 gün olayı var.Bu nedir.
2) Benim bu parayı hak edebilmem için sadece doğumdan önce bir yıl içinde 120 gün sigortalı ve çalışıyor durumda olmam gerekmezmi.bu yeterli değilmi?
3)yeni bir işe İzmirde başlayacağım.Ancak doktorum ilk çalıştığım şehirde yani Aydında bu durumda doğum aydında gerçekleşecek.Bu durum doğum parasını almamda bir sorun çıkarırmı.
Merhabalar,
Doğum nedeniyle sigortalı kadına geçici iş göremezlik ödeneği ve emzirme ödeneği olmak üzere iki ödenek verilir...
Geçici iş göremezlik ödeneği, doğumuna 8 hafta kala ve doğumdan sonraki 8 haftalık süre için çalışamadığı günlere verilen ödenektir.
Bu ödenek için, doğum raporunu aldığınız, yani doğumunuza 8 hafta kaldığına ilişkin doktor tarafından rapor verildiği tarihte sigortalılık halinizin olması ve doğum yaptığınız tarihten önceki bir yıl içinde 90 gün adınıza prim bildirilmiş olması gerekir.
Bu şartlarla, doğumdan önce 8 haftalık (56 günlük) doğumdan sonra da 8 haftalık (56 günlük) olmak üzere 16 hatalık geçici iş göremezlik ödeneği alabilirsiniz...
Emzirme ödeneği için ise,
doğum yaptığınız tarihten önceki bir yıl içinde 120 gün adınıza bildirilmiş prim günü olması yeterlidir. Emzirme ödeneğinde doğum yaptığınız tarihte sigortalılık halinizin sürmesi şart olmayıp, sigortalılık halinin sona erdiği tarihten sonraki 300 gün içinde yani 10 ay içinde doğum yapmanız halinde bir defaya mahsus 2009 yılı için 70 TL emzirme ödeneği alabilirsiniz... 300 gün şartı sadece emzirme ödeneği için geçerlidir... doğum yaptığınız tarihten önceki bir yıl içinde nerde çalışırsanız çalışın, eski yeni işyeri farketmez adınıza bildirilmiş tüm primler 120 gün hesabında dikkate alınır...
Geçici iş göremezlik ödeneği için, doğumunuzu nerde yaptığınız önemli değildir. Önemli olan doğumunuza 8 hafta kala sigortalı olmanız ve doğumunuza 8 hafta kaldığını belirtir doktor raporu, sağlık kuruluşu raporu ile doğum izninizi başlatmanız önemlidir. Doğum raporunuzla, geçici iş göremezliğiniz, doğum izniniz başlamış olur.
Doğum raporunu almanız, size geçici iş göremezlik ödeneği almanızı sağlayacaktır... Doğum nedeniyle verilen diğer yardımı Emzirme ödeneğini doğumdan sonra zaten alırsınız... Mevcut şartlarınızla bu ödeneği zaten hak ediyorsunuz... Önemli olan doğum nedeniyle çalışamadığınız, raporlu olduğunuz günler için işgöremezlik ödeneğini almanızdır...
Doğum izninde işten çıkartılma ve doğum parası
Sayın Yetkililer,
30.09.2009 tarihinde doğum öncesi verilen ilk 2 aylık izne ayrılmış bulunmaktayım. İşverenim ise doğum izni almam nedeniyle 01.10.2009 yani bugün iş akdimi feshettiğini bildirdi. Dolayısıyla raporlu olduğum tarih içerisinde beni işten çıkardı. doğum sonrasında verilen iş göremezlik ödemesini alabilirmiyim.
Teşekkürler...
Cevap: Doğum izninde işten çıkartılma ve doğum parası
Doğum izninde iken iş akdinin feshi kanuna aykırıdır. Bir avukatla görüşmenizde fayda var.
Doğum İzninde işten çıkartıldım
:(( Merhabalar...
Arkadaşlar 30 Eylül 2009 tarihinde ilk 8 haftalık doğum iznime ayrıldım.Bu süreç içerisinde hastaneden verilen işgörememezlik belgesini çalıştığım işyerinin muhasebe birimine verdim.
Sorum şu olacak İşyerim her nedenle bilmiyorum ama beni, ben doğum iznindeyken işten çıkarttı. Bu süreç içerisinde 3 hafta sonra doğumum olacak ve doktor 8 haftalık yine bir rapor verecek. dolayısıyla İşgörememezlik ödeneğini nasıl alacağım.
Acil yardımlarınızı bekliyorum...:((
Cevap: Doğum İzninde işten çıkartıldım
Alıntı:
Nilgün_x rumuzlu üyeden alıntı
:(( Merhabalar...
Arkadaşlar 30 Eylül 2009 tarihinde ilk 8 haftalık doğum iznime ayrıldım.Bu süreç içerisinde hastaneden verilen işgörememezlik belgesini çalıştığım işyerinin muhasebe birimine verdim.
Sorum şu olacak İşyerim her nedenle bilmiyorum ama beni, ben doğum iznindeyken işten çıkarttı. Bu süreç içerisinde 3 hafta sonra doğumum olacak ve doktor 8 haftalık yine bir rapor verecek. dolayısıyla İşgörememezlik ödeneğini nasıl alacağım.
Acil yardımlarınızı bekliyorum...:((
Aynı soruyu tekrarlamadan önce ,daha önce verilen cevapları inceleseniz???
Cevap: Doğum İzninde işten çıkartıldım
Ben de 11.09.2009 tarihinde doğum yaptım.24.07.2009 tarihinde doğum iznine ayrıldım.Öncesinde ise 14.07.2009-23.07.2009 tarihleri arasında da hastalık raporu kullandım.İşverenim temmuz ayının ilk 13 gününü yatıracağını taahhüt etmesine rağmen yatırmamış.Bu nedenle şu haliyle doğum parası hak etmediğim söylendi.İş yerimi dava etmeli miyim, yoksa başka yollarla çözülebilir mi?