Atandım ama çalıştığım yerden ayrılamıyorum
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde çalışıyorum. Bu tür kurumlarda standart kullanılan bir sözleşme imzaladım. Tam 1 yıl dolmak üzere.
Ancak sözleşmenin son maddesinde kendilerinin eklediği madde var.
"6- Özel Şartlar: (Kanunlarla verilen haklaı düşürecek hükümler konulamaz)
Sözleşme bitim tarihi dolmadan istifa eden görevli personel (öğretmen) sözleşmeyi feshederse 1 yıllık (12 ay) maaş karşılığı aylık ücretini şahsen ödemesi gerekmektedir.
Bu sözleşme 3 nüsha olarak düzenlenecek bir nüshası çalışma izni düzenlenmek üzere ilgili makama, bir nüshası sözleşmeye taraf olan personele verilir. Diğer nüshası ise kurucu veya kurucu temsilcisinde kalır."
*Şu anda çalıştığım işletmede bir kaç ay önce bir öğretmen kavgalı ayrıldı ve maaşlar ssk da düşük gösterildiği için dava açtı. Hatta işletmede bu öğretmen dava açacağı zaman ssk da görünen maaşları yüksekten yatırmaya başladı.
*Atanan bir öğretmen var şimdi ve o da gitmek istiyor ancak paramı almadan imza atmam dediği için müdür dava açarım diye tehdit etmiş. Sanırım bu 6. maddeyi kullanacak.
*Ve Rehabilitasyon Merkezinin patronu bu alanda çok önemli bir doktor ancak başkasının adına açmış bu kurumu.
Ben atandım ancak ayrılmama izin vermiyor. Kendimi nasıl koruyabilirim. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Hemen ayrılıp kamudaki görevime başlarsam 500 tl gibi bir kırtasiye parası almam sözkonusu ancak müdür yardımcı olmak bir yana köstek oluyor.
Üstelik bir de sen imzalarını at paranı biz sonra yatırırız diyor. Bu kurum maaşları sürekli geç ödeyen bir yer.
Cevap: Atandım ama çalıştığım yerden ayrılamıyorum :(
Bu konu ile benzer bir konu var alt sırada ama orayı incelemediğim sanılmasın.
Özel rehabilitasyon kurumlarındaki bu tür uygulamalara herkes dikkat etmeli.
Öğrenmek istediğim;
salı çıkış yapıp istifayı verirsem
çarşamba günü atandığım okula resmen başlayabilir miyim.
Eğitim alanında bilgisi olanların yanıtlaması daha iyi olur kanımca..
aynı sorunu bende yaşıyorum, okul ssk çıkışını yapmadığı için, milli eğitim müdürlüğüde senın ssk nı başlatamıyor. dolayısı ile işe başlamış sayılmıyorsun. ödenekle ilgili olarak ekımın 30 una kadar dediler ama belkide yanlış soylemişlerdir. size kım soyledı eylul 30 dıye??
kurum istifa ettıkten sonra 15 gun çalışmak zorunda olduğun için bu süreyi kullanıyor ve ssk çıkışını yapmıyor. milli eğitim bir iki gun bekletirim belgelerini dedi bana bakalım:(
Aynı sorunu bende yaşıyorum, okul ssk çıkışını yapmadığı için, milli eğitim müdürlüğüde senın ssk nı başlatamıyor. dolayısı ile işe başlamış sayılmıyorsun. ödenekle ilgili olarak ekımın 30 una kadar dediler ama belkide yanlış soylemişlerdir. size kım soyledı eylul 30 dıye??
Kurum istifa ettıkten sonra 15 gun çalışmak zorunda olduğun için bu süreyi kullanıyor ve ssk çıkışını yapmıyor. milli eğitim bir iki gun bekletirim belgelerini dedi bana bakalım:(
Cevap: Atandım ama çalıştığım yerden ayrılamıyorum
Sn. rosejollymoon olay şu ki devletin çıkardığı son yazı ile, kırtasiye ödemelerinin yapıldığı Eylül ayının en geç 30 unda fiilen atandığın okulda göreve başlamış olman gerekiyormuş.
Bunun içinde en geç 29 unda atandığın yerin "İl Milli Eğitim" ine gidip işlemlerini tamamlaman lazımdı. Çünkü Ssk; işlemlerini tamamlamandan en erken 1 gün sonra sigortanı başlatabiliyor. Dolayısıylada 30 unda fillen göreve başlamış ve paranı almaya hak kazanmış oluyorsun.
Bizim rehabilitasyon kurumundada birkaç öğretmen; ünvanı "kurum müdürü" olan ama öğretmenlikle alakası olmayan paraya tapan bir yönetici yüzünden 2 gün erken bırakılmadığı için (28 inde yani) atandıkları yere gidip yaklaşık 500 tl tutarındaki kırtasiye yardımını alamadılar.
Üstelik bu bahsettiğim yönetici: "-Ben Milli Eğitim e sordum yok öyle bir yardım" diyerek kendisine güvenen öğretmenlerini de bilerek yanıltmış.
Ancak İstanbulda Fatih Milli Eğitim in muhasebesine gidip sorulunca oradaki görevliler hemen devletin yayınladığı yazıyı kendilerine ibraz etmişler.
Sanırım 5093 sayılı bir yazı.
Bu yazıyı 29 unda sözkonusu yöneticiye vermişler ama artık atandıkları yerlere yetişemeyecekleri için de yapacak bir şey kalmamış.
Sizde herhangi bir Milli Eğitim Müdürlüğüne giderseniz Muhasebesinden bu yazıya ulaşabilirsiniz. Bizim de işimize yaramadı ama en azından haklılığımızı göstermesi açısından alıp verdik yöneticiye.
İlgili yazıyuı bulunca ekleyeyim dedim. Biz dahil kimseye faydası olmadı ama evrak bu işte.
http://sgb.meb.gov.tr/but_kesin_hesa...negi_gorus.pdf
Aslında atama sonuçları neden cuma günü 17:00 dan önce açıklanmadı da herkesin bunları daha erken öğrenmesine önayak olunmadı. Bu da ayrıca sorulması gereken bir soru...
verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. kaçırdık artık napalım :( tazmınatla ilgili durumunuz ne yaptınız??
Tazminatım yoktu zaten :)
Ama diyeceğim şu ki sanıyorum bunu desteklemeyende çıkmayacaktır:
"Söz uçar yazı kalır" lafını unutmamak lazım. Karşı taraf; tamam canım, olur yaparız, ederiz der ama bu laflar her zaman boş. Madem öyle kardeşim sözleşmede ek olarak belirtelim bu durumu diyeceksin.
Her zaman o kişiyle aynı samimiyette olmuyorsun. Sular tersine de akıyor muhakkak. Menfaati oldu mu tanımıyor kimse.
Bir de bütün arkadaşlar bilsinler. Tek taraflı cezai şart içeren sözleşmeler geçerli olmuyor. Sözleşmenizde sadece sizin ayrılmanız durumunda vereceğiniz tazminat, cezadan bahsediyorsa, işverene de aynı halde bir yaptırım içermiyorsa bir hükmü bulunmuyor.
(Bir yanlışım varsa lütfen ekleyiniz. Bende siteden edindiğim bilgilerle bunları söyleyebiliyorum)