Asalet sicilinin uzatılması
merhaba benim asalet sicilim normal olarak tüm arkadaslarımla aynı zamanda geldi ve amirim doldurdu ancak o sırada bir sorusturmam vardı ama amirim sicilimi olumlu doldurup gönderdi,bütün arakaslarımın asaleti tasdik oldu ama benimki olmadı personel şubeye sordugumda asaletımın uzatıldıgı söylendi ve sicilimi olumlu dolduran amirimin tayını çıktı yeni gelen amirimede sicil,imi olumsuz doldurttular.su anda mehkemeye itiraz ettim.asalet sicilinin uzatıldıgı zaman bunu bana tebliğ etmeleri gerekmezmiydi?keyfi olarak uzatabilirlermi?
Cevap: Asalet sicilinin uzatılması
hiç bir fikri olan yokmu?
zor yerden sordum galiba...
Asaletiniz tasdik olduğunda, size tebligat yapılır. Düzenlenecek törenle yemin ettirilir.
Bunlar yapılmamışsa asaletiniz tasdik edilmemiş demektir.
2 yıl dolduğu halde asaletiniz tasdik edilmezse, o zaman mahkeme yoluna başvurabilirsiniz.
asalet tarihim dolmsına rağmen idare sicil süremi uzatıyor,uzatıldığı zamanda bana tebliğ edilmesi gerekmezmi?
"Sicil süresi uzatımı" diye bir kavram duymadım... Bir yılı doldurduğunuz halde asaletiniz onaylanmadıysa, bunun size tebliğ edilmesi gerekmez...
1 seneyi doldurmasına ragmen sicil verilmeyip 2.seneye uzatılıyorsa bunun için bir yerden onay alınması gerekmezmi?heralde hukukta ben yaptım oldu!diye bir tabir yoktur...
Alıntı:
talihsiz_polis rumuzlu üyeden alıntı
1 seneyi doldurmasına ragmen sicil verilmeyip 2.seneye uzatılıyorsa bunun için bir yerden onay alınması gerekmezmi?heralde hukukta ben yaptım oldu!diye bir tabir yoktur...
CEVAP
657 sayılı yasanın 54.maddesi ile 57.maddesi arasında aday memurların işlemleri düzenlenmiştir. Başarılı olan memurların adaylık süresi kısa yani 1 yıl olacağı, aksi halde bu sürenin 2 yıla kadar uzatılabileceği, 56.maddeye göre de "Adaylık süresi içinde temel ve hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin her birinde başarısız olanlarla adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmıyacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilenlerin sicil amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişkileri kesilileceği" 57.maddeye göre de "Adaylardan en geç iki yıl içinde Devlet memuru olabilmeleri için olumlu sicil alamayanların sicil amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişikleri kesilir." hükmü yer almaktadır.
Özetle, 2 yıl içinde olumsuz sicil alamazsanız veya başarısız sayılırsanız, asaletiniz tasdik edilmeyecek ilişiğiniz kesilecektir.
Emsallerinizin gelip, sizin asaletiniz gelmemsi bu sürecin aleyhinize seyir ettğini gösterir.
Takip edeceiniz iki yol olduğu anlaşıyor.
1-Yaptığınız gibi hiç bir şey yapmadan forum sitelerinde sizin gibi vakit geçiren kişilere neden bana cevap yazmıyorsunuz diyerek sanki sizin yapmanız gereken bir şey yok muş gibi beklemeye devam etmek. ilişiğinizin kesilmesine müteakip 60 gün içinde idari yargı yoluna idari dava açmak.
2-Veya emsallenizin asalet tasdiklerinin geldiği tarih ve sicilleri ile örnek isimleri de belirtilmek suretiyle, asalet tasdikinizin neden halen yapılmadığı idareye sorup nedenini öğrenmek ve alacağınız cevabı idari yargı yoluna taşımak.
Bu ikinci yol için herhangi bir avukat aracılığı işlemleri başlatıp alınacak cevaba göre gerekirse davayı da ona açtırmanız yararlı olacaktır.
sayın önder71 zaten su anda olay idari yargıda bütün itirazlar yapıldı.ancak;sicilin uzatılmasına örnek olabilecek bir mahkeme kararı bulamadık,burası vakit geçiren insanların deil hukukseverlerin sitesi olduğu için fikir edinmek istedim.yoksa izlenecek yolu bende biliyorum ben sadece sicil süresi uzatımı ile ilgili bir soru sordum.izlenecek yolu deil!
Alıntı:
talihsiz_polis rumuzlu üyeden alıntı
sayın önder71 zaten su anda olay idari yargıda bütün itirazlar yapıldı.ancak;sicilin uzatılmasına örnek olabilecek bir mahkeme kararı bulamadık,burası vakit geçiren insanların deil hukukseverlerin sitesi olduğu için fikir edinmek istedim.yoksa izlenecek yolu bende biliyorum ben sadece sicil süresi uzatımı ile ilgili bir soru sordum.izlenecek yolu deil!
cevap:
Sorduğunuz soruları, cevap verilmemesi üzerine sergilediniz tutum ve söylemlerinizi zaten okuduk. Bu sorular arasında mahkeme kararının talebi ile ilgili bir hususu da anlayamadık. Ayrıca sizin sorunuz sicil uzatımı değil, asalet tasdik sürenizin uzatılması ile ilgili bir durum. Sicil uzatımı şeklinde tanımlanan bir husus idare hukukunda bulunmamaktadır. Zaten siz de ilk yıl sicilinin olumlu olduğunu belirtimişsiniz. Yasanın 56.maddesinde sayılan koşullarda yok ise, korkacak bir durum yok.
Danıştay 12.Dairesinin 19.10.1998 tarih ve 98/2011 esas, 98/2434 sayılı kararında; ......memuru olarak göreve başlayan davacının iki yıllık adaylık süresi içindeki sicillerinin olumlu olduğu, hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumlarının ve göreve devamsızlığının da saptanmadığı, gözönüne alındığında, iki yıllık süre sonunda asaletinin onaylanmasına engel bir durum da olmadığı, zira davalı idare, davacının adaylık süresini uzatma suretiyle de olsa memurluk statüsünü sürdürdüğüne ve iki yılın sonunda davacının görevine son verilmesini gerekli kılacak saptamalarda bulunmadığına göre, artık davacının asil memur statüsünü kazandığının kabulünün gerekeceği" karar verilmiştir.
Kararın devamında da ".....iki yıllık süre sonundaki durumunun aday memur statüsünde mütaala edilemeyeceği, adaylık dönemini tamamlayıp asaleti onaylanan memurların görevlerinin sona ermesinin ancak 657 sayılı Yasanın 98. maddesinde belirtilen hallerde mümkün olduğu" ifade edilmiştir.
Özetle sayılan olumsuz durumalar yok ise, hiç asaletinizin tasdik olduğu belirtilmez ise bile otamatik olarak asaletinizin 2 yıl sonunda tasdik edilmiş sayılacağı karardan anlaşılmaktadır.
17 yıllık meslek yaşamımın büyük kısmını teşkilatın özlük işlerini incelemek ve uygulayarak geçirdim.