Düşük/Yüksek voltaj nedeniyle bilgisayarım zarar gördü
Trafoda meydana gelen bir arıza nedeniyle dizüstü bilgisayarımın anakartı yanmış garantisi devam etmesine rağmen düşük/yüksek voltaj garanti kapsamında olmadığı için 950 lira civarında bir fatura çıkmıştır. Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. ye yetkili servisten alınan rapor ile dilekçe vererek zararın karşılanmasını talep etmiş bulunmaktayım. Bir çalışandan aldığım bilgiye göre evime araştırma yapması için arıza ekibi gönderillecekmiş. Ekip yüksek ihtimal dilekçeyi reddecekmiş. Ancak söylenene göre eğer mahkemeye verirsem emsal davalar da bulunduğu için zararı karşılamak durumunda kalırlarmış.
Hukuk fakültesinde okuyan başka bir arkadaşım ise avukatların bu tür kolay davalarla uğraşmak istemediklerini ve gerekli emsal dava belgelerini bularak benim de bu işlerle ilgilenebileceğimi, TEDAŞ ın davayı kaybetmesi durumunda mahkeme giderlerini de karşılayacağını söyledi.
İnternette araştırma yapmama rağmen gerekli belgelere ulaşamadım. Elinde benzer davaların belgeleri olan varsa iletişime geçmek istiyorum.
Ayrıca bilgisayarım olmadığı için işlerimi de yürütemiyorum ve dava sürecinin uzunluğuna göre minibook almayı düşünüyorum. Bu konuda da beni aydınlığa kavuşturan olursa sevinirim. Şimdiden teşekkürler..
Cevap: Düşük/Yüksek voltaj nedeniyle bilgisayarım zarar gördü
Merhaba,
Geçmiş olsun.
Ülkemizde çok sık yaşanan olayların başında düşük veya yüksek voltaja maruz kalan cihazların arızalanmaları.
Yanlız sizdeki ilginç bir konu, servis sizi yanıltmaya çalışıyor olabilir. Diz üstü bilgisayarlar direkt olarak eletrik şebekise bağlanmamakla beraber içerisinde hem akım hem gerilim koruma sigortaları mevcut adaptörler ile çalışmaktadır.
belli bir gerilimin altında bu adaptör bilgisyara beslemesini keser ve bilgisayar batarya ile çalışmaya devam eder. Tam tersi, yani yüksek gerilimde ise içerisindeki sigortalar devreyi keser ve bilgisyarınız yine batarya ile çalışmaya devam eder.
sanırım burada sizin adaptörünüzdeki sorundan kaynaklanan bir anakart yanması söz konusu. Bence siz bunun üzerine düşün öncelikle.
iyi günler
Aslında evet durum oldukça karışık ama daha fazla kafa karıştırmamak için ayrıntı vermemiştim. Kısaca açıklamaya çalışayım. Ben arızanın olduğu sırada modemimi ethernet kablosu vasıtasıyla bilgisayara bağlamıştım. Gelen yüksek akım ethernet kablosunun takılı olduğu kısma zarar vermiş. Zaten bilgisayar neredeyse patladı diyebilirim. Kablonun olduğu usb girişi yandı hatta kablo içine sıkıştı. Servis benim yanımda cihazı açtı ve gerçekten anakartın usb çevresindeki yoğun devre yanıklarını ben de gördüm. Bilgisayar Toshiba marka ve Antalya'daki yetkili servis bu raporu verdi. Kullanıcı hatasından kaynaklanmıyor ancak düşük/yüksek voltaj da maalesef garanti kapsamına girmiyormuş. Hatta TEDAŞ a dava açmamı ve emsal dava göstererek zararın karşılanacağını bana servis söyledi. Ancak elbette ki bir yanlış yönlendirme olabilir. Bu nedenle bu site gayet düzeyli geldiği için yardımcı olabilecek birini bulabileceğimi düşündüm. İlginize de teşekkür ederim..
Modemden gelen yüksek voltaj?? Tedaşta çalışmıyorum ama yinede tedaş kaynaklı olacağını düşünmüyorum. Çünkü modem'de adaptör ile çalışır ve ortalama 5-12 volt aralığında modem çalışır. 15-18 voltun üzerinde modemin güç girişindeki direç yanar ve çalışmaz hale gelir. yani modemden bilgisayara şebeke elektriğinin gitmesi çok zayıf ihtimal, ama modem'e bir yerden daha elektrik geliyor.
Kafanız karışabilir ama Telefon hattından, ve genelde modemlerin telefon hattını koruma özelliği yok. Çünkü bu hattan gelen gerilim splitter'dan süzülerek geçiyor. Splitter'ınızda arıza olduysa gerilim süzülmemiş olabilir.
Yani telefon hattından gelmiş olan ve telekomdan kaynaklı bir yüksek gerilimde oluşmuş olabilir.