İdari Dava Açma Süresi Bitti mi?
Mühendis kadrosunda iken 2006 yılında bir Bakanlıkta Gn. Md. Yrd. olarak atandım. Atanmadan önce alınan istifa dilekçem, atandıktan 4 ay sonra işleme kondu ve AKP Uzmanı olarak atandım. APK uzmanının maaşı Mühendis maaşına göre daha düşük. Ben idari işlemden sonraki 57. günde dava açtım. Dilekçemde hem Gn. Md. Yardımcılığının hem de Mühendis kadrosunun maaş ve özlük haklarını kaybettiğimi belirttim. Mahkeme sadece istifa dilekçesi ve Gn. Md. Yrd.cılığı ile ilgili aleyhimde karar verdi, Mühendis kadrosuyla ilgili müktesebimin kaybolduğuyla ilgili hiçbir hüküm vermedi. Mahkeme kararı kesinleşti. Mahkeme kararı bana tebliğ edilmeden 20 gün önce ben de idareye yeni bir dilekçe vererek önceki işlemin iptali ile Mühendis kadrosuna atanma talebinde bulundum. İdare dilekçeme 60 gün olduğu halde cevap vermedi. Hatta bugün 80 gün oldu. Şimdi benim işlemin Mühendislik kadrosu ile ilgili kısmına dava açabilirmiyim? Tam yargı davası açarak tazminat talebinde bulunabilir miyim? Mahkemenin önceki dilekçemdeki taleplerimden birisi ile ilgili hüküm vermemiş olması zaman aşımını kesermi o konuyla ilgili yeniden dava açabilirmiyim? Oldukça şaşırmış durumdayım. Verebileceğiniz tavsiyeler benim için çok önemli. İlgi göstererek cevap yazacaklara çok teşekkür ederim.
Cevap: İdari Dava Açma Süresi Bitti mi?
Buna benzer epey dava var. Geçenlerde Danıştay İDDK peşin peşin istifa dilekçesi veren bürokratları haksız bulan bir karar verdi. İDDK'nda görüşülmeyi bekleyen benzer davalar da var ama sizinki kesinleşmiş artık...
Belirttiğiniz gibi, zımni ret nedeniyle dava açabilirsiniz. 40 gün süreniz var. Ancak, sonuç alabileceğinizden ümitli değilim.
Teşekkür ederim Sayın Kantaroncu. Ancak ben müktesebim olan Mühendis kadrosuna atanabilmek için dava açacağım. Neden ümitsizim yazdığınızı anlayamadım. Biraz daha detay yazabilirseniz müteşekkir olurum. Saygılar..
Genel Müdür Yardımcılığı'ndan alınarak, APK Uzmanı olarak atanmanıza dair işlem hukuka uygun bulunmuş ve karar kesinleşmiş.
Şimdi siz, idarenin takdir alanı içerisinde kalan bir talepte bulunuyorsunuz ve talebiniz zımni olarak reddediliyor.
Bilindiği üzere, Mahkemeler, idarenin takdir yetkisini ortadan kaldıracak şekilde karar veremezler. Ümitsizliğim bu yüzden... Sizinle bire bir aynı durumda olan bir bürokrat tanıyorum. Deyim yerindeyse, Mahkemelerin önünde yattı, her hakime tanıdıklar selamıyla gidip ağladı, ama sonuç değişmedi...
Sayın Kantaroncu, yeniden teşekkür ederim. Bu işte bariz bir hukuksuzluk olduğunu düşündüğüm için ben yine de şansımı deneyeceğim. Saygılar.