-
Teyzemin vasiyeti
İyi Çalışmalar.
Bekar bir teyzem var. Annem dahil 2 kardeş,yaşayan bir anne.
Teyzem bir vasiyetname ile evini bana bırakmak istiyor, ben de konuyla ilgili biraz araştırdım ama kafam iyice karıştı.
Sanırım medeni kanun yasal mirasçıların hakkını vasiyetname olsa bile korumakta ve vasiyete itiraz halinde haklarını almaktadalar.
Benim anlamadığım o zaman vasiyetname ne işe yarıyor? Yasal mirasçılar kanun ile haklarını alabiliyorlarsa zaten geriye bir şey kalmıyor, vasiyetname bırakmış olmak burada ne işe yarıyor o zaman?
Teşekkürler.
-
Cevap: Teyzemin vasiyeti
Yasal olarak mirasın yarısı annenize diğer yarısı anneannenize kalır.Annenizin payının tamamı,anneannezinkinin ise 4de 3ünde teyzeniz tasarrufta bulunabilir.
Yani mesela 10000 lira miras varsa bunun 8750 liraya kadarını vasiyetle başkasına bırakabilir.Size evi bırakması geçerlidir ancak mesela ev 100000 liraysa ve başka da miras yoksa 12500 lirayı anneannenizin talebi halinde ona ödemeniz gerekir ki ev satılmasın,evin içindeki eşyalar da 3-5 bişey eder.
Bizim millete de hastayım herkes her şeyden anlıyo maşallah,sanırım sağdan soldan duyduklarınız bunlar hukukçu olmayan ya da hukukla ilgilenmeyen biri miras durumlarını nerden bilebilir ki her dava başkadır,miras çocuklara kalsa başka dedelere kalsa başka oranlar uygulanır.
-
Cevap: Teyzemin vasiyeti
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.
Yanlış anlamadıysam teyzem vasiyet halinde, kardeş hakkının (annem dışında bir kardeş daha var) tamamı, anne/baba hakkının ise 4/3 ünde tasarruf hakkına sahip oluyor.
Tabii Allah gecinden versinde, anneannemin vefatı halinde, geriye kalan kardeş hakkının tamamı konusunda böylece tasarruf hakkı bulunuyor.
Tekrardan çok teşekkürler, vasiyet hazırlama konusunda bir avukkattan yardım alalım öyle ise.
İyi çalışmalar.