Tazminatsız İşten Çıkarılma Hk.
Hayırlı günler dilerim.12 yıl özel bir bankada çalıştıktan sonra iş hayatım 1 Eylül 2009 itibariyle sonlandırıldı.En son çalıştığım şubemde tutarsız davranışları nedeniyle müdür ile sorun yaşadım.Önce geçici görev adı altında evime gerçekten uzak bir şubede 1 ay çalıştırdıktan sonra yine ikametgahıma gerçekten ters bir şubeye kesin tayinimi çıkardılar.Bu olay üzerine ben de bankaya noter aracılığı ile ihtar çektim.Görev yeri değişikliğini kabul etmiyorum diye.Beni yıllık izne çıkardılar ve akabinde yıllık izin bitiminde göreve başlamam için bana karşı ihtar gönderdiler.Ben de izin bitimi tarihinde ........Şubesinde göreve başlamayacağımı ve bir şey yapmaları halinde tüm haklarımın saklı kalması gibi bir ibare içeren yeni bir ihtar gönderdim.Daha sonra yani ben izindeyken çok rahatsızlandım ve gittiğim doktor bronşit teşhisi sebebiyle bana 7 günlük iş görememezlik raporu verdi.Raporun bitişinde kendi sağlık kurumumuza gittim ve raporu onaylatmak için verdiğim sırada işten atıldığımı öğrendim.12 yıllık meslek hayatım boyunca zaten hiç bir şekilde emeğimin karşılığını alamadığım gibi,
şimdide en ufak bir açıklama yapma gereği bile duymadan beni kapının önüne koydular.Yardımlarınızı rica ederim.Saygılarımla.
Cevap: Tazminatsız İşten Çıkarılma Hk.
fesih bildiriminde hangi gerekçe ile sonlandırmışlar iş akdinizi ???
Bana yapılan herhangi bir fesih bildirimi yok.Sadece gönderdikleri ihtar da insan kaynaklarının 11.ve 13.maddesi diye 2 adet madde eklemişler.İş aktinin devamı sayılan metin diye yazmışlar.'Diğer illere veya aynı ildeki şubelere gerekli görüldüğünde atanabilirsiniz ve atandığınız takdirde en geç 3 gün içinde göreve başlamalısınız' diye.Sanırım bu maddelere uymadığım gerekçesi ile işten çıkarıldım ama bana herhangi bir şekilde bildirimde bulunulmadı.Ben kendim öğrendim işten çıkarıldığımı.Elimde bir belge yok.Tabi bu arada 12 yıl önce böyle bir sözleşme imzalayıp imzalamadığımı hatırlamıyorum bu arada.Saygılarımla.
O sözleşmelerden örnek edinmeniz mümkün mü ???
Çünkü o sözleşmelere göre yapılan bir fesihden bahsediyorsunuz..
Normal şartlarda çalışma koşullarında değişiklik sizin yazılı onayınıza bağlıdır.. Siz onay vermezseniz onlar değişikliğin haklı nedene dayandığı gerekçesiyle iş akdinizi feshedebilir... Buna benzer bir durum var mı yok mu değerlendirmek lazım..
İçeriğini bilmediğim için olasılıkları anlatayım size... Eğer işyeri gereği değil de farklı kişisel nedenlere dayanan bir fesih olduğunu düşünüyorsanız fesihten itibaren 30 gün içinde işe iade davası açma hakkınız var.. Davayı kazanırsanız ve sizi işe almazlarsa kıdeminize göre muhtemelen 4 aylık boşta geçme ve 8 aylık tutarında tazminat kazanırsınız...Bunun dışında eğer almadıysanız Kıdem fazla mesai ihbar tazminatlarınızı da farklı bir davada (işe iade açıcaksanız daha sonra )talep edebilirsiniz..
Zaten tamamiyle kötü niyete bağlı olarak yapılan bir tayin olayı.Ben bundan eminim.Mahkeme yoluyla mutlaka hakkımı arayacağım.Şahit göstermem gerekir mi acaba?Aslında olaya tanık bir sürü arkadaşım var şubede ama çalışırken insanların mahkemede gelip şahitlik edeceğini pek sanmıyorum.Ve son olarak işsizlik ödeneğinden yararlanmam nasıl mümkün olabilir? Saygılarımla.
bu tür davalarda tanık dinlenmesi önemli olabilir. zira hakim tanık da dinlemezse işyeri gereği olup olmadığını anlaması mümkün değil...
işsizlik ödeneğinden yararlanma prosedürünü tam bilmiyorum ama bildiğim kadarıyla işten ayrılma bildirimiyle beraber çalışma müdürlüğüne başvuruyordunuz.. ama dediğim gibi emin değilim...
selamlar, 2 yıl 11 aydır özel bir işyerinde çalışmaktayım, 20 gün önce tesadüfen hizmet dökümünden işten çıkarıldığımı gördüm, fakat bana sözlü yazada yazılı hiçbir şekilde haber verilmedi ve 20 gündür aynı işyerinde haberim olmadığı için sigortasız çalıştırılmaktayım, bu durumdan doğan yasal haklarım nelerdir, teşekkür ederim.