Yetersiz sağlık koşulları sebebiyle kiralanandan tahliye
Merhaba ,
Ben bu foruma yeni üye oldum ve önceki yazılanları taramama rağmen benim durumuma benzer bir vaka bulamadım.
20.03.2005 tarihinden beri eşimle kiraladığımız ,tüm kira,aidat,fatura v.s. ödemelerini günü gününe yaptığımız evi geçen sene doğan ve 11 aylık olan kızımın sağlığını olumsuz etkileyeceğinden korktuğumuz sıhhi sorunları olduğu ve kiralayan tarafından (defalarca sözlü olarak istediğimiz halde) bu olumsuzlukların giderilmediği için evi sözleşme bitiminden önce tahliye etmek istiyoruz.Kiralayan sürekli evimizin banyo ve mutfağındaki bu olumsuzlukları düzelteceğini sözle iletip gereğini yapmamaktadır.
Evdeki olumsuzluklar ,
1-Evin 1 yıla yakın süredir çatısı akmakta ve tavanlarda rutubet ve küf oluşumuna sebebiyet verip bizim ve daha çok küçük kızımızın sağlığını riske sokmaktadır.
2-Evin banyosunda su tesisatındaki muhtemel bir patlaktan ve yapılışındaki kalitesiz işçilikten dolayı temizlikle giderilemeyen küf oluşumları vardır.Bu tesisat sorunundan alt komşumuz da zarar görmüş-görüyordur.Tüm tavanı küflenmiştir.Ancak kiralayan tüm isteklerimizi parası olmadığınını söyleyerek ertelemektedir-geçiştirmektedir.
3-Evin mutfak dolapları , tezgahı eskidir.Kolay temizlenebilir değildir,hijyenik değildir.Ben ve eşim gibi yetişkinler için önemsiz olabilse de bu bebeğimizin sağlığı için önemlidir.
4-Kiralayan 06.03.2008 tarihinde sözleşme bitimi olan 20.04.2008 tarihinde sözleşme yenilemeyeceğini belirten ve evi tahliye etmemizi isteyen ihbarname göndermiş , buna müteakip telefonla arayarak kiraya bir miktar zam yaparsak oturmamıza müseade edeceğini söylemiştir.Biz o dönemde müsait bir ev bulamadığımızdan belirlediği kirayı kabul etmek zorunda kalmıştık.
Sonuç olarak şimdi müsayit bir ev bulduk ve taşınmak istiyoruz , kiralayan da sözlü olarak olumlu cevap vermesine ve '' belirlediğiniz tarihte çıkın , evi boşaltın ,ben gelip bakacağım ve size depozitonuzu iade edeceğim'' demesine rağmen gelip veya buluşup sözleşme feshi yapmakta isteksiz davranmaktadır.
Başka bir konuşmada da evdeki olumsuzlukları gideririm ancak kiranızı arttırırım demiştir.Israr ettiğimiz bir konuşmada beğenmiyorsanız çıkın evimden demiştir.
Şimdi biz bebeğim için sağlıksız koşulları olan bu evden sözleşme bitimine kadar hukuken çıkamaz mıyız?Eğer taşınırsak kiralayan 800 tl kira ödediğimiz bu evi o fiyata kimseye veremez.Biz de sözleşme sonuna kadar olan süre için tazminat mı ödeyeceğiz?
Kiralayan sözlü olarak evden çıkın demesine rağmen yazılı olarak hiçbir şey imzalamam demektedir.O yüzden kötü niyetinden şüpheliyim.
Tüm hukukçulardan yorumlar tavsiyeler bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler...
Cevap: Yetersiz sağlık koşulları sebebiyle kiralanandan tahliye
Arkadaşlar herhangi bir fikri , önerisi olan yok mu?zor durumdayız ve hukuka aykırı birşey yapmak istemiyoruz
fikir verebilecek kimse yokmu acaba?
danıştığım 2-3 avukattan farklı bakış açıları ve farklı görüşler aldım , forumda tık yok ,
ilginç