Konut Kredisi Komisyon ve dosya masrafı kakkında.
Konut kredilerin iyice düşmesi ile kasım 2006 yılında kullandığım konut kredisini ( %2 erken kapatma ücretine tabi değilim) aynı bankadan yapılandırmak istedim banka mevcut kalan borcumu kapatarak yeni açılacak kredi için 500 TL dosya masrafı ve %2 kredi açma komisyonu adı altında ( Kendileride bu ücrete bi ad verememişler ) para istemektedir.
Bu durumda ıspartada bir vatandaşın bankalardan kullandıığı kredinin komisyon ve dosya masraflarını aldığını öğremdim.
Ben kredimi yeniden yapılandırma yaparken bu dosya ve komisyon masrafını ödemeden nasıl kredi kullanabilirim. Böyle bir hakkım var mı? Eğer hakkım var ise nasıl bir hukuki süreç izleyebilirim?
Bankadan dosya ve komisyon nasıl geri alınır.
Yok mu bu günlerde konut kredisi refinansman yapan?
Cevap: Bankadan dosya ve komisyon nasıl geri alınır.
Tüketici, konut finansmanı kuruluşuna borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi aynı zamanda bir ya da birden çok ödemeyi vadesinden önce yapabilir. Her iki durumda da konut finansmanı kuruluşu, vadesinden önce ödenen taksitler için gerekli faiz indirimini yapmakla yükümlüdür. Ödenen miktara göre gerekli faiz indiriminin ve kredinin tüketiciye yıllık maliyet oranının hesaplanmasında Bakanlık tarafından çıkartılan ilgili yönetmelik hükümleri uygulanır.
Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilebilir. Erken ödeme ücreti gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın yüzde ikisini geçemez. Oranların değişken olarak belirlenmesi halinde tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilemez.
Daha fazla bilgi için Mortgage (Konut Finansmanı Sistemi) hakkında mevzuatın madde 24 vd. maddelerini inceleyiniz. https://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=1485