Yürütmeyi Durdurma İstemi/İÜ Doktora
Geçtiğimiz ay İstanbul Ünv. Lisansüstü alım başvuralarını ve kontenjanlarını açıkladı. İlgili Enstitüye başvurduğumda dil belgem (ÜDS) olmadığı için başvurumu kabul etmeyeceklerini söylediler, İÜ'nin kendi bünyesinde yapmış olduğu sınava girmek istediğimi söyleyerek başvurumu kabul etmelerini istedim. Ancak bu sene doktora adaylarına dil sınavı yapılmayacağını söyleyerek tekrar başvurum geri çevrildi. 2 haftalık başvuru süreci vardı ve ben ilk hafta başvurmuştum. Daha sonra takip ettiğim akademik forumdan öğrendimki sonradan benim gibi dil belgesi olmayanların başvurusu kabul edilmiş ve sınava alınmışlar.Hemen enst. aradığımda başvurunun son iki günü çok itiraz olduğu için başvuruları kabul etmeğe başladıklarını ve sınava aldıklarını öylediler. Bunu kamu oyuna duyurdunuz mu dediğimde arayanlara telefonla söyledik dediler. Bu durum enstitünün web sitesinde duyurulmadı. İşin en kötüsü bu kadar köklü bir ünv.nin insanın idealleriyle, geleceğiyle oynaması. Hakkımı hukuken arayacağımızı söylediğimizde, ens. müdür yardımcısı akademisyenimiz bize "kurcalamayın, iş işten geçti" dedi. Bu durum o kadar ağırıma gittiki avukat tutamayacağım halde kendim araştırarak ilgili bölge idare mahk. uygun bir dilekçe yazdım. Bundan sonraki süreç nasıl gelşir. Burda ens. uygulamasında sakatlık var değilmi? Kendilerini haklı çıkarabilirlermi?
Cevap: Yürütmeyi Durdurma İstemi/İÜ Doktora
Öncelikle bölge idare mahkemesinde dava açılmaz.İdare mahkemesinde açmanız lazım.Sonra idarenin bir eylemi söz konusu olduğu için idareye yazılı olarak başvurarak zararınızı talep etmeniz gerekir.İdare(Üniversite) olumsuz cevap verirse ya da 60 gün içinde cevap vermezse,cevabın tebliğinden ya da 60 günün dolmasından itibaren 60 gün içinde tam yargı(tazminat) davası açabilirsiniz.