Yasal mal rejimin tasfiyesi
Değerli hukuk dostları bir sorunu sizinle paylaşmak istiyorum.. Yasa yasal mal rejimini şöyle tanımlıyor..
Yasal Mal Rejimi olan “Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi” nedir?
Bu rejimde iki çeşit mal vardır :
Kişisel Mallar :
Bunlar :
aa) Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya ( kadınların takıları, makyaj malzemeleri, erkeklerin kol düğmeleri, tarafların giyecekleri gibi)
bb) Tarafların emek vermeden sahip oldukları mallar ( bağış, miras gibi)
cc) Tarafların evlenmeden ÖNCE sahip oldukları mallar
dd) Mânevi tazminat gibi tarafların alacakları,
ee) Kişisel malların yerine geçenler ( örneğin evlenmeden önce sahip olunan veya miras yolu ile gelen bir evi satıp yerine yenisinin alınması gibi)
ff) Tarafların aralarında “kişisel mal” olarak kabul edileceğini karalaştırdıkları mallardır.
Edinilmiş Mallar:
aa) Tarafların evlenmelerinden başlayarak emekleri karşılığında edindikleri mallar ( Yâni yaptıkları iş ve meslek dolayısı ile elde ettikleri kazançlardan edindikleri mallar)
bb) Sosyal güvenlik ve sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler ( emekli ikramiyesi gibi)
cc) Çalışma gücünün kaybı nedeni ile ödenen tazminatlar,
dd) Kişisel malların gelirleri,
ee) Edinilmiş malların yerine geçen değerler.
Yasal mal rejimi 3 halde tasfiye ediliyor,
Ölüm
Boşanma
Talep edilmesi halinde
Eşim vefat etti.. Yasal mal rejiminin tasfiyesi için dava açacağım. Ancak mal rejiminin tasfiyesi için, mal rejimine neler dahil olacak merak ediyorum.
Yasal mal rejimi ölümle sona erdiğine göre, ölüm tarihinden önce alınmış olan ortak mallar yasal mal rejimine dahil.
Peki ya ölümden sonra;
adına tahakkuk eden, kıdem tazminatı,
(kendi adına tescilli araç ile trafik kazası nedeni ile vefat ettiği için) Pert den dolayı Kasko sigortasının araç için ödeyeceği parası ,
Ölümden dolayı kasko şirketinin ödeyeceği para,
personel yardım sandığı ve vakfı ödemeleri,
yasal mal rejimine dahil midir.
Teşekkür ederim..
Cevap: Yasal mal rejimin tasfiyesi
Kendi yorumum-
''Peki ya ölümden sonra;
adına tahakkuk eden, kıdem tazminatı,
(kendi adına tescilli araç ile trafik kazası nedeni ile vefat ettiği için) Pert den dolayı Kasko sigortasının araç için ödeyeceği parası ,
Ölümden dolayı kasko şirketinin ödeyeceği para,
personel yardım sandığı ve vakfı ödemeleri,
yasal mal rejimine dahil midir.''
Kıdem Tazminatı ölüm olayı ile doğduğundan Miras olarak Tüm mirasçılar arasında paylaşılır.
Araç konusunda ise araç evlilik süresi içinde alınmışsa yani medeni kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra edinilmiş mal rejimine tabi olarak alınmışsa, Bu durumda pert vesair den sırf araç için doğacak olan ,onun yerini tutan değerler edinilmiş mal rejimi içinde olur.Yarı yarıya paylaşılır.Bunun diğer yarısı ise mirasçılar arasında paylaşılır.
Ölüm ile ödenecek olan ,personell vesair de yine Tüm mirasçılar arasında paylaşılır.
Şeklinde yorumluyorum.Yargıtay ne der bakmak lazım.
Allah Rahmet eylesin.