Cevap: Arabam üzerindeki haciz
Haczi koyan icra dairelerine evraklarınızla müracaat edip dilekçe ile hacizlerin kaldırılmasını isteyin. Red edilirse İcra hakimliğine şikayet yollu dava açabilirsiniz.
İcra Dairesinin haciz kaldırma yetkisi yoktur. Hacizleri koyan İcra Müdürlüğünün bağlı olduğu İcra Mahkemesine istihkak davası açıp hacizlerin kaldırılmasını talep etmelisiniz.
Ben de sizin gibi düşünüyordum ama bundan yıllar önce başıma gelmişti haciz koymuştuk aynı günlü noter satışlarıyla gelip icra dairesinden hacizleri kaldırmışlardı. İcra hakimliğine biz şikayet etmiştik hakimlik şikayetimizi red etmişti hatta temyize gitmiştik sonra müvekkille yolları ayırdık neticeyi hatırlamıyorum.
Yinede dosyaya evrakları koyup haczin kaldırılması talebinde bulunmanın yararı olduğuna inanıyorum. Yargıtay kararları vardı hacizden önce satışlarda hacizler kaldırılabiliyor diye bizim dosyada icra müdürü buna istinaden fek etmişti.
Cebri İcra yolu ile Satıştan sonra tescil yazısı ile birlikte zaten araç kaydındaki tüm hacizler kaldırılır ya da mesela 1 yıllık yasal satış süresi geçti ise fek yazısı verilebilir çünkü haciz kanunen zaten kalkmıştır, isim benzerliği gibi nedenlerle sehven konulan hacizler üçüncü kişilerin zarara uğramaması için kaldırılabilir ama onun dışında konulmuş hacizler İcra Müdürlüğü tarafından kaldırılamaz. Araçlar da menkul hükmündedir ve istihkak iddiası olan kişi mahkemeye giderek iddialarını dava ile ispat edip o şekilde haczi kaldırması gerekir. Verdiğiniz örnekte şahsi kanaatim İcra Müdürünün yaptığı işlemin yanlış olduğu yönündedir.