Cevap: tecilli ceza ve askerlik
Alıntı:
ferasin rumuzlu üyeden alıntı
Soru2:
Devlet memuru olma şansım varmı?
Not :
2008 yılından önce TCK da : 657 / 48 maddesinde tecilli suçlar hariç diyor
2008 den sonra : "tecilli suçlar hariç" yasadan çıkarılmış.
2002 de suç işlendiğine göre eski yasaya göre memurluk şartları bana uygulanmalımı yoksa şimdiki şartlarmı geçerli.
Avukat değilim ancak, şöyle bir yorumum olabilir. Kazanılmış hak alınamaz. Siz, 2008 den önce memur olmadığınız için ortada memurluk olarak kazanılmış bir hak yok. Bu durumda memur olmanız zor gibi gözüküyor.
Öte yandan, yasada bir değişiklik var ise ve kişi bundan etkileniyor ise lehte olan hüküm uygulanır durumu var. Ancak, bu durum muhakeme esnasındaki yasalar ile alakalı olabilir. Örneğin bir ceza davası düşünün, sanığın işlemiş olduğu suçun cezası suç tarihinden sonra arttırılıyor, bu durumda eski yasa sanık lehine olduğu için eski yasa üzerinden ceza verilmesi gerekir. Devlet memuru olma ya da devlet memurluğunu elinden alma yetkisi mahkemelerde olsa idi bu durumda siz bundan faydalanabilecek ve devlet memuru olabilme hakkınızı sürdürebilecektiniz.
Tabi bir de şu var. Kurumların yaptığı işlemler hakkında danıştaya dava açılabilmektedir. Durumunuz incelendiğinde sizin de bir haklılık durumunuz var, bu nedenle memur olabilme şansınız olabilir. Örnek durumlar var mıdır bilmiyorum ancak danıştayın web sitesine girip tarama yapabilirsiniz.
Bu soruyu forumun Askeri Ceza Hukuku'nda değil de, Genel Ceza Hukuku kısmında sorarsanız daha net yanıtlar alabileceğinizi düşünüyorum.