Cevap: İlamsız icra takibi
İlamsız takiplerde tebliğden itibaren 7 gün içerisinde bir dilekçe ile İcra Müdürlüğüne başvurmanız yeterlidir. Herhangi bir belge sunmanıza gerek yoktur. "Borcun tamamına itiraz ediyorum" ya da kısmi itiraz edecekseniz "borcun ***** TL lik bölümüne itiraz ediyorum" şeklinde belirtmeniz yeterlidir. Takip tamamına itiraz ediyorsanız tamamen durur, bir kısmına itiraz ediyorsanız itiraz ettiğiniz kısım için durur. Daha sonra eğer Alacaklı taraf itirazın iptali için dava açar ise dava aşamasında Alacaklı taraf belge ile davasını ispat ederek itirazı kaldırabilir. Alacaklı davayı ispat eder ise asıl alacağın %40 ı oranında inkar tazminatı ve Mahkeme masrafları borcunuza eklenerek takibe devam olunur.
Hakan Bey, cevabınız için teşekkürler. Bu arada; Yönetimin, KMK.na aykırı karar alması, avans toplaması vb. nedenler gösterilerek Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açılabilir mi? Bu durumda da icra takibi durur mu? Dava açılması itiraz nedeni olarak gösterilip %40 inkar tazminatı yine olur mu? cevaplarsanız çok sevinirim.
İlamsız takiplerde takibe süresinde itiraz üzerine takip durur ve Alacaklının itirazın iptali davası açarak davasını ispat etmesi gereğir yani ispat yükü Alacaklıda olur. Zaten durmuş bir takibe sizin dava açmanıza gerek yoktur. Buna rağmen dava açarsanız sulh hukuk mahkemesine açacağınız davada (anladığım kadarıyla tespit davası) %40 inkar tazminatına hükmedilmez.
icra takibi nasıl yaptırabilirim
Ben, X şahsına banka havalesi ile borç versem. (banka havalesinde X e ..... tl borç ibaresi yer almaktadır) X şahıs bana borcun bir kısmını banka kanalıyla ödeyip diğer kısmını ödemezse ben X şahsı hakkında icra takibi başlattırabilir miyim. Nasıl yapabilirim. ne kadar zamanda sonuçlanır?
Cevap: icra takibi nasıl yaptırabilirim
güzel soru cevap veren yok mu:)