Ortak giderler için avans toplama
Oturmadığım ve 6 ay önce sattığım daire için işletme giderleri olarak 10 tl. tamir ve onarım için ise yaklaşık 5 yıldır 50 Tl. her daireden eşit olarak avans toplanmıştır. Apartmanın bir yönetim planı yok, hesaplar yıllık olarak ibra edilmemekte, ve yönetici de 5 yıldır görevde. Topalanan avanslar yaklaşık olarak 12 daire için 36000 Tl ve benim ödemelerimde yaklaşık olarak 3000 TL.dir. Bu süre içinde yaklaşık 2 yıl önce 13000 TL tutarla çatı yaptırılmıştır. Ben dairemi sattıktan 2 ay sonrada, kalan para ile diğer tadilat ve onarımlar yapılmaya başlanmıştır. Sattığım daire de apartmanın tek 2 odalı ve değer itibari ile en düşük fiyatlı ve en küçük dairesidir
Bu bilgiler ışığında;
1. KMK.na göre ortak giderlere katılma yönetim planında aksi belirtilmedikçe arsa payı oranında yapılacak ibaresine rağmen eşit olarak toplanan avanslardan yapılan ödeme nedeniyle çatı onarım masrafından alacaklı durumda olduğumu düşünüyorum. Bununla birlikte;
2. Son 3 yıl için toplanan ve hiç bir harcama yapılmayan avans ödemelerimi dairemi sattığım için geri alabilirmiyim? Alabilirsem nasıl bir yol izlemeliyim?
3. Avans ödemeleri kiradan düşülmek kaydı ile kiracım tarafından ödenmekteydi. Yönetici, malikliğim sırasında ödenmeyen 5 adet avans için ihtarname gönderdi. Kiracım 2 kirasını ödemeden kaçtı. Makbuzlarda onda olduğu için hiç bir şey ispat edmiyorum. Alacaklı durumda iken borçlu oldum. İcra takibi yapılırsa ne yapmam gerekir. Teşekkürler.
Cevap: Ortak giderler için avans toplama
Merhaba:
Kısacası, malikliğin sona ermesine kadar ödenen avanslar hiçbir harcamada kullanılmamışsa bunların iadesi yönetimden talep edilebilir mi?