Şikayet edersem bende ceza alır mıyım?
Merhabalar,
Merak ettiğim birşey var. Doğru bölümde mi yazıyorum bilmiyorum. Ben bir şirkette ön muhasebeden sorumluydum ve iş verenim malını satmak için çalıştığı kişilere faturasız açıktan paralar ödüyordu. Bunlarıda kasa defterinde boş bir sayfaya sanki personele verilmiş gibi yazıdırıyordu. Bu açıklarıda personelin getirdiği fişlerle kapatıyordu. Bu açık, gelen fişlerle kapatılmayacak kadar büyüdüğünde de sanki patron çok yüklü avans almış gibi onun hesabına geçiriliyordu. Bütün bu işlemleri müdürümün talimatlarıyla ben yapıyordum. Eğer bu işvereni maliyeye şikayet edersem kasa defterini tutan kişi yani ben ceza alır mıyım?
Cevap: Şikayet edersem bende ceza alır mıyım?
Tabiki alırsınız. Hem suçlu hemde güçlü olmak istiyorsunuz. Hem suça iştirak etmişsiniz hemde şikayet etmek istiyorsunuz.
İyide ben orda çalışandım sonuçta söylenileni yapıyordum. Türkiyede ya yaparsınız ya çıkarılırsınız...
Burada belki sizi ihbarcı tanık olarak dinleyebilirler. Ama bahsedilen olaylar sıradan bir inceleme ile ortaya çıkabilecek şeyler. Bu noktada sizin tanıklığınızın bir önemi de kalmıyor.
Ceza meselesine gelince. Önce patronunuz ceza alsın hele.
Çifte defter tutma suçunun oluşabilmesi için ikinci defteri ele geçirmeleri ve incelemeleri gerek. Bir mükellef hakkında durduk yerde arama kararı çıkartmak mantıklı değil. Mükellef de kasa defterini alın buyrun diyecek değil herhalde.
Sahte fatura suçlamasının da başarılı olması mümkün değil. Fatura düzenleyenler naylon faturacı çıkmadığı sürece başarıya ulaşması mümkün değil.
Diyelim ki başardılar. O zaman da VUK 359 kapsamında yargılama yapılabilmesi için inceleme elemanı tarafından rapor düzenlenmesi ve vergi idaresi başkanlığı tarafından savcılığa yazı yazılması gerek.
Vergi inceleme elemanı tarafından düzenlenecek raporda sizi hem tanık olarak gösterip hem de sanık olarak yazmaları mantıklı değil. Sizin hakkınızda vergi dairesi başkanlığı yazısı olmadığı sürece de bu suçtan yargılanma şartı gerçekleşmiş olmaz. Kaldı ki bahsi edilen suçta mükellefin kendisi, mükellef tüzel kişilik ise kanuni temsilcisi sorumludur.
Kanıtlaya bilmem için kasa defterinin bende olması gerekiyor yani. Bir de ikinci bir kasa defteri yok bütün kayıtlar asıl kasa defterinin her haftanın son gününe gelen sayfasının giren kısmında döküm halinde yazılmış şekilde durmakta. Ama dediğim gibi bu paralar sanki personele verilmiş gibi yazılmakta.