Erkek kardeşim babamın emekli ve diger maaşlarına el koyuyor
Ben 51 yaşındayım ve 4'ü kız 1'i erkek kardeş olmak üzere kız kardeşlerden biriyim. Lakin erkek kardeşim 2,3 yıla aşkın süredir babamın emeklilik maaşı cüzdanlarına, gazi maaşına ve bir iki tane daha maaşına el koyuyor; daha doğrusu bunu kendine hak görüyor. Babamın akıl sağlığıda çok yerinde değil ve bakımına en çok katkı da bulunan erkek kardeşimiz olduğu için biz kız kardeşler ses çıkartamıyoruz duruma. Babımızın toplam aylık maaşı 2000 TL'nin üstünde ve bütün maaş cüzdanları erkek kardeşimizde; babamın kendisine dahi hiç para koklatmıyor tabiri yerindeyse. Bu durumda ne gibi haklarımız var ve nasıl koruyabiliriz bu konuda bilgisi olanlar varsa yorumlarınıza ihtiyacımız var. Şimdiden teşekkürler. İyi günler.
Cevap: Erkek kardeşim babamın emekli ve diger maaşlarına el koyuyor
Abla,
Sorunuzun cevabını kendiniz vermişsiniz."bakımına en çok katkı da bulunan erkek kardeşimiz olduğu için "
Vicdan varsa eğer; doğru olan oluyor, bana göre...
İyi günler...
İ
Alıntı:
sakar rumuzlu üyeden alıntı
Abla,
Sorunuzun cevabını kendiniz vermişsiniz."bakımına en çok katkı da bulunan erkek kardeşimiz olduğu için "
Vicdan varsa eğer; doğru olan oluyor, bana göre...
İyi günler...
İ
Teşekkürler cevabınız için ama kendimi tam olarak anlatamadım sanırsam. Bi ara bütün bakımı erkek kardeşimin üstündeydi fakat yemek ve çamaşır işlerine artık o bakmıyor biz kızlar hallediyoruz ufak tefek işler ona bakıyor şimdi hiç mi hakkımız yok yani sormak istediğim bütün hakkın ona kalması doğrumu. İlaç zamanları aksatılıyor iyi bakılmıyor bakıcı tutmak istediğimizde şiddetle karşı çıkılıyor huzur evine konulmak isteniyor ama biz kızlar karşı çıkıyor parası pulu varken huzurevlerinin köşelerine düşmesini istemiyoruz parasını verip daha doğrusu kendi emekli maaşları ile kendine bakacak şahıslar bulunabileceği için hem parasını alıp hemde kötü muamele görmesi bizim vicdanımızı sızlatan sorarım size yaşlı sabah 9 da ilaç alması gereken bir insana saat 12den sonra kahvaltı niyetine sütlaç verilir mi? Bu gibi birçok olay oluyor kısacası bi sömürü var ortada ve anlatamadığım daha çok şey var. Bunları da göz önünde bulundurarak bir daha yorumlarsanız sevinirim.
Alıntı:
epack105 rumuzlu üyeden alıntı
Teşekkürler cevabınız için ama kendimi tam olarak anlatamadım sanırsam. Bi ara bütün bakımı erkek kardeşimin üstündeydi fakat yemek ve çamaşır işlerine artık o bakmıyor biz kızlar hallediyoruz ufak tefek işler ona bakıyor şimdi hiç mi hakkımız yok yani sormak istediğim bütün hakkın ona kalması doğrumu. İlaç zamanları aksatılıyor iyi bakılmıyor bakıcı tutmak istediğimizde şiddetle karşı çıkılıyor huzur evine konulmak isteniyor ama biz kızlar karşı çıkıyor parası pulu varken huzurevlerinin köşelerine düşmesini istemiyoruz parasını verip daha doğrusu kendi emekli maaşları ile kendine bakacak şahıslar bulunabileceği için hem parasını alıp hemde kötü muamele görmesi bizim vicdanımızı sızlatan sorarım size yaşlı sabah 9 da ilaç alması gereken bir insana saat 12den sonra kahvaltı niyetine sütlaç verilir mi? Bu gibi birçok olay oluyor kısacası bi sömürü var ortada ve anlatamadığım daha çok şey var. Bunları da göz önünde bulundurarak bir daha yorumlarsanız sevinirim.
O halde şunu yapın. Alın babanızı yanınıza. Siz bakın. Maaş kartı ve tüm gelirlerini siz idare edin. babanız ayırt etme gücünden yoksun ve mallarını parasını yönetme vasıflarına sahip değilse mahkeme aracılığı ile vasi tayin edilmesini isteyebilirsiniz.
vesayet nedir..
BİRİNCİ AYIRIM
VESAYETİ GEREKTİREN HALLER
A. Küçüklük
Madde 404.- Velâyet altında bulunmayan her küçük vesayet altına alınır.
Görevlerini yaparlarken vesayeti gerektiren böyle bir hâlin varlığını öğrenen nüfus memurları, idarî makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar.
B. Kısıtlama
I. Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı
Madde 405.- Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her ergin kısıtlanır.
Görevlerini yaparlarken vesayet altına alınmayı gerekli kılan bir durumun varlığını öğrenen idarî makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar.
IV. İstek üzerine
Madde 408.- Yaşlılığı, sakatlığı, dene-yimsizliği veya ağır hastalığı sebebiyle işlerini gerektiği gibi yönetemediğini ispat eden her ergin kısıtlanmasını isteyebilir.