Emekli sandığı emeklisi kişi vefat eden SSK emeklisi babasının maaşını alabilir mi?
İyi günler.Ben emekli sandığından emekliyim ve dulum.Babam ssk emeklisiydi.Babamın emekli maaşını alabilir miyim?
Cevap: emekli sandığı emeklisi kişi vefat eden ssk emeklisi babasının maaşını alabilir mi?
Ölüm aylıgının hak sahiplerine paylastırılması
MADDE 34- Ölen sigortalının 33 üncü madde hükümlerine göre hesaplanacak
aylıgının;
a) (Degisik: 17/4/2008-5754/21 md.) Dul esine % 50'si; aylık baglanmıs çocugu
bulunmayan dul esine ise bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e)
bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalısmaması
veya kendi sigortalılıgı nedeniyle gelir veya aylık baglanmamıs olması halinde % 75'i,
b) (Degisik: 17/4/2008-5754/21 md.) Bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci
fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı
kapsamında çalısmayan veya kendi sigortalılıgı nedeniyle gelir veya aylık baglanmamıs
çocuklardan,
-------------
Yukarıdaki bölüm 5510 s.K.dan aktarılmıştır.Sizin durumunuzdaki birinin yetim maaşı alması için, Sigortalı olmaması veya emekli maaşı almıyor olması gerekir.
İyi günler...
Cevap: Emekli sandığı emeklisi kişi vefat eden SSK emeklisi babasının maaşını alabilir mi?
Çok teşekkür ederim. İyi Günler.
Cevap: Emekli sandığı emeklisi kişi vefat eden SSK emeklisi babasının maaşını alabilir mi?
merhaba,
annem,2009/ağustos ayında vefat eden eşinden emekli sandığından dul aylığı alıyor kendisi bugüne kadar hiç çalışmadı , başvurmamız halinde 2008/şubat ayında vefat eden ssk emeklisi babasından yetim aylığı alabilir mi?
yardımcı olursanız çok sevinirim.
teşekkürler.
Yukarıda verilen cevap sizin sorduğunuz hususuda kapsıyor. Vefat eden eşinden dul maaşı alan anneniz,babasının vefatından ötürü yetim maaşı alamaz. Daha doğrusu iki maaştan birisini alabilirsiniz. Bu durumda hangi maaş fazla ise onu tercih etmelisiniz.
Alıntı:
ismail kılaz rumuzlu üyeden alıntı
Yukarıda verilen cevap sizin sorduğunuz hususuda kapsıyor. Vefat eden eşinden dul maaşı alan anneniz,babasının vefatından ötürü yetim maaşı alamaz. Daha doğrusu iki maaştan birisini alabilirsiniz. Bu durumda hangi maaş fazla ise onu tercih etmelisiniz.
peki daha önce çalışıp çalışmamasının bir önemi yok değil mi bu durumda.
teşekkürler.
Daha önce çalışmış olmasının bir önemi yok,yetim aylığına hak kazanabilmesi için aktif çalışan olmaması gerekir.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Daha önce çalışmış olmasının bir önemi yok,yetim aylığına hak kazanabilmesi için aktif çalışan olmaması gerekir.
Erdoğan Bey, bu durumda bugüne kadar hiç çalışmamış olan annemin şuanda alıyor olduğu babamdan gelen emekli sandığı dul aylığının yanı sıra,başvurulması halinde kendi babasından ssk dan yetim maaşı alma şansı hiç yok dimi sadece tercih hakkı var diğer arkadaşın dediği gibi.
çok teşekkürler.