Annenin vefatından sonraki emekli maaşı problemi
Merhaba Hukuki.Net üye ve yöneticileri;
Öncelikle böylesine ciddi konularda bizlere hiçbir ücret ve çıkar talep etmeden elinizden geldiği kadar yardımcı olduğunuz için, şahsım ve tüm üyeler adına teşekkür ediyorum.
İlk sorunum, emekli maaşı. Babam ortalama 15-20 gün önce vefat etti. Annem otomatik olarak SSK'dan emekliliğe bağlanıyor. Sanırım birkaç ay sonrasından itibaren maaşını almaya başlayacak. Maaşı benim üstüme yapmayı düşünüyor. Yani vekalet verecek ve annem hayatta olduğu sürece maaşını ben çekeceğim. Yalnız bazı aile büyüklerimiz, annemin vefatından sonraki süreçte de benim bu maaştan yararlanabileceğimi söylüyorlar. Her ne kadar ben böyle birşeyin olmadığını bilsem de, sonuçta burda bu işi meslek olarak seçmiş abilerimiz-ablalarımız var. Onlar daha iyi bildikleri için, onlara sorarak "kesin bilgiyi öğrenmeyi" daha uygun gördüm. Annemin vefatından sonra ki dönemde benim böyle bir hakkım var mı?
Dipnot; Tek çocuğum. Ablam, abim veya kardeşim bulunmamakta. Sadece annem ve ben beraberiz. Babamdan da ev, arsa, araba vs. hiçbirşey kalmadı. Veraset ilamında da belli zaten.
İkinci sorunum soyadım. Soyadım rahatsız edici, toplumda alay konusu olabilecek, herhangi bir resmi işlemde soyadım sorulduğunda, çekinerek söyleyeceğim bir kelimedir. Soyadımı değiştirmem için, sadece benim mahkemeye başvurup gerekli işlemleri yapmam yetiyor mu? Yoksa annemin de tüm işlemlerde yanımda bulunması mı gerekiyor? Reşitim. Ayrıca soyadını mahkeme kendi uygun gördüğü bir ismi mi veriyor? Mesela babam vefat edince, annem kendi kızlık soyadına döndü. Bende şuan anne tarafımın soyadını taşımak istiyorum. Böyle bir şansım var mı?
Umarım sorunlarımı anlatabilmişimdir. Soracağınız, öğrenmek istediğiniz başka bir detay olursa sorabilirsiniz. İnşallah sorularıma cevap bulabilirim. Okuyanlara teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum..
Cevap: Annenin vefatından sonraki emekli maaşı problemi
Maaş anneniz üzerine yapılır ve yatırılır.Size bu konuda vekaletname verirse, maaşı siz çekebilirsiniz.SGK kurumundan maaş alabilmek için mal varlığının önemi yok.Zannedersem Sakıp Sabancı SSKdan emekli maaşı alıyordu.
Anneniz dışında sizin maaş alabilmeniz ise durumunuza bağlı.18 yaşından küçükseniz, size de "Yetim maaşı" bağlanır.Erkek ve öğrenci iseniz; öğrenciliğiniz devam ettiği sürece 25 yaşını tamamlayıncaya kadar yetim aylığınız devam eder.Şayet bayan iseniz evleninceye kadar, yaşınız kaç olursa olsun yetim maaşı alırsınız.Hiçbir SGK kurumuna bağlı olarak çalışmadığınız sürece...Yetim maaşı aynı zamanda Sağlık yardımı da almanızı sağlar.
Soyad konusunda birşey bilmiyorum.
İyi günler...
@sakar, teşekkürler.
20 yaşındayım. Anne hayattayken vekalet sonucu maaşını çekebileceğimi biliyorum. Okul okumuyorum. Sonuç itibariyle ben 25 yaşından sonra ne olursa olsun, hiçbir şekilde maaştan faydalanamıyorum. Umarım bildiğim ve düşündüğüm gibidir.
Saygılar.
Öğrenci olmadığınız ve 20 yaşında olduğunuz için şu anda bile yetim aylığı hakkınız yok.
İyi günler...
Alıntı:
sakar rumuzlu üyeden alıntı
Maaş anneniz üzerine yapılır ve yatırılır.Size bu konuda vekaletname verirse, maaşı siz çekebilirsiniz.SGK kurumundan maaş alabilmek için mal varlığının önemi yok.Zannedersem Sakıp Sabancı SSKdan emekli maaşı alıyordu.
Anneniz dışında sizin maaş alabilmeniz ise durumunuza bağlı.18 yaşından küçükseniz, size de "Yetim maaşı" bağlanır.Erkek ve öğrenci iseniz; öğrenciliğiniz devam ettiği sürece 25 yaşını tamamlayıncaya kadar yetim aylığınız devam eder.Şayet bayan iseniz evleninceye kadar, yaşınız kaç olursa olsun yetim maaşı alırsınız.Hiçbir SGK kurumuna bağlı olarak çalışmadığınız sürece...Yetim maaşı aynı zamanda Sağlık yardımı da almanızı sağlar.
Soyad konusunda birşey bilmiyorum.
İyi günler...
iyigünler benim haberlerde duyduğuma göre ne kadar doğru bilmiyorum 2008 den önce ölenler için yetim maaşı ve sağlık yardımı veriliyordu.2008 den sonra yani reformdan sonra ölenler için yetim maaşı veriliyor ama sağlık verilmiyor.kendin sağlık primi ödüyorsun.yinede doğruluğunu araştırmanızı öneririm.aynı durum benimde başımda bende merak ediyorum bu konuyu.
Yanlış biliyorsunuz.Yeni kanun yetim maaşını biraz daha zorlaştırdı.Ama; "Ben aile içindeki -5510 sayılı kanuna göre-kişi başına düşen gelir itibariyle, sağlık yardımını hak ediyorum." diyorsanız, o konu başka...
İyi günler...