Sigortasız Kamu aracı ile yapılan kaza
Merhabalar,
Bir Kamu kuruluşunda Taşeron bir firma bünyesinde şoför olarak çalışmaktayım. Kullandığım araç resmi plakalı araç ve iş yerinde çalışmamın her aşamasına resmi kurumun amirleri karışmaktadır (buna izin, mesai vb. dahil). Taşeron firmadan sadece vizite kağıdı ve maaşımı almaktayım.
2004 yılında %100 kusurlu olduğum bir kaza yaptım. Kaza yaptığım anda görevde ve Resmi plakalı kurum aracını kullanmaktaydım. Çalıştığım kurumdaki araçların tamamına yakını o zaman trafik sigortasız ve trafik vizesiz şekilde çalışıyordu. Doğal olarak karşı tarafın kasko sigortasını karşılayan firma kurum ve benim adıma dava açtı davayı kusurlu olmamdan dolayı kaybettim. Kurum karşı tarafa ödeme yapmış, benim de maaşımın 1/4 üne geçen ay itibariyle haciz koymaya başladı.
Kadrolu işçilerde (kaza yaptığım tarihlerde olan) benzer kazalarda kaza sonucu çıkan bütün masraf ve zararları işçi sendikasının baskısıyla kurum karşılamaktaydı.
Araç trafik sigortalı olsa idi, en azından benim ödemem gereken tutarın büyük bir kısmını trafik sigortası karşılayacaktı. Geri kalan miktarın yarısını bağlı bulunduğumuz yardımlaşma sandığı karşılayacak bana ödemem gereken çok az miktar kalacaktı. Şimdi yardımlaşma sandığı aracın sigortası olmadığı için bana ödeme yapamayacaklarını söylediler. Benim gibi maaşından kesinti olan en az 30 arkadaşım var.
Şimdi benim sormak istediğim, trafik sigortasız ve vizesiz olarak aracı trafiğe çıkarttığı için kurum, benden kaza sırasında oluşan zararı talep edebilir mi? Trafik sigortası olmadığı için kuruma (maaşıma konulan haciz işlemini durdurma) dava açma veya daha geniş bir ifade ile ne gibi bir hukuki süreç izlemem gerekiyor.
Cevap: Sigortasız Kamu aracı ile yapılan kaza
Kendi ifadenizle yüzde yüz kusurlu olduğunuzu söylemişsiniz.Aracın vizesiz ve sigortasız trafiğe çıkarılması ile yaptığınız kaza arasında nedensellik(illiyet)bağı kurulabiliyor mu ona bakmak lazım.Başka bir ifade ile yaptığınız kazada aracın tarif ettiğiniz belgelerin eksikliğinin payı olduğunu söyleyebiliyorsanız,kurumunuzu dava edip bir kısmında indirim sağlamanız mümkün.Fakat sigortası yapılmış olsa idi,bu durumda zararı sigorta şirketi karşılayacak,ama ödediği miktar kadarını kazadaki sorumluluğunuz oranında size rücu edecekti.Yani bu defa da sigorta şirketi yapışacaktı yakanıza...Ancak karşı dava açıp, kurumu ve taşeron firmayı, yardımlaşma sandığının size araç sigortalı olsa idi ödeyebileceği miktar oranında dava etmeniz mümkün olabilir.Bir avukata danışın.