Cevap: Garip bir tazminat hakkı
sözlü olarak sizi işten çıkartmaları geçersiz fesihtir çalışma bölge müd. şikayet etmeni, kıdem ve ihbar tazinatların için de dava açmanı öneririm.
Alıntı:
emrehan07 rumuzlu üyeden alıntı
merhabalar..
ben 3 senedir bir markette kasiyerlik yapmaktaydım..1 ay önce üç ortak olan patronlarımdan birinin beni sevmemesinden dolayı işten cıkarıldım..bana sebep olarakta telefonla cok oynuyosun dediler..
asgari ücretle calısıyor görünüp biraz daha fazla maas veriyolardı.vergi iadelerimide maasa yansıtmadan elden ödüyorlardı..
ben işe başlarken herhangi bi sözleşme falan imzalamadım. sözlü olarak işten cıkarılınca vergi iademi istemeye gittim ve bana bütün alacaklarımı aldım diye bi kagıt imzalatmaya calıstılar bende reddettim.. tazminattan falan bahsedincede patron 10 tane sahidim var borclu cıkarsın diyerek beni yolladı..
sorum şudur ki :bu seneki vergi iadem ve tazminatımla ilgili neler yapmam gerekiyor..lütfen yardımcı olun..
teşekkürler..
Böyle bir gerekçe gösterilerek işten çıkarılamaz. Hadi diyelim onlar çıkardı, siz kabul ettiniz. 3 yıldır SSK'lı olarak çalışıyorsanız, her yıl 2 maaş'tan 3 yıl için toplamda 3000TL kadar bir tazminat ücreti almanız gerekiyor. Tabi söylediğiniz gibi 3 yıldır kesintisiz olarak çalışıyorsanız. Ayrıca kendi görüşüm şudur ki; sizi böyle bir sebepten ötürü işten çıkaran patronlarınız, kendi imzalarıyla sizin "kendi isteğinizle çıktığınızı" çoktan SSK'ya bildirmiştir. Üzerinden fazla zaman geçmeden, çalıştığınız iş yerinden birkaç şahit bularak ve elinizde maaş bordrosu filan varsa, bunlarla birlikte ilgili kurum ve kuruluşlara başvurabilirsiniz.
Alıntı:
zapsuyu rumuzlu üyeden alıntı
3 yıldır SSK'lı olarak çalışıyorsanız, her yıl 2 maaş'tan 3 yıl için toplamda 3000TL kadar bir tazminat ücreti almanız gerekiyor.
Neden her yıl için 2 maaş?
Şöyle bir durum da söz konusu:
Patronların seni sözlü olarak işten çıkarmış olabilir. Ancak siz çıkış tarihinden bu yana işyerinize de uğramamışsınızdır. Şöyle bir yol izlenmiş te olabilir. Patronunuz birkaç şahitle "mazeret göstermeksizin şu kadar gün işe gelmemiştir" diye tutanak tutup belki de tazminatsız işten çıkartma olayı gerçekleştirmiştir.