Sahte diplomalayla ilgili yapılabilecek işlemler
Yaklaşık 4 yıldır,ünlü bir gıda firmasında satış destek şefi olarak çalışmaktayım.4-5 ay evvel,benim bir üst rütbem olan,ankara bölge müdürlüğü için birisi işe alındı.
İşe alınan şahıs Boğaziçi Üniversitesi İşletme mezunu oldugunu iddaa etmekte.Lakin gösterdiği diplomanın sahte oldugu konusunda benim ciddi şüphelerim mevcut.
Siz değerli,hukuki.net üyelerinden ricalarım ;
1)Diplomanın sahte olup olmadığını nasıl anlayabiliriz..Üniversite ile temasa geçersek,bilgi edinebilir miyiz ?
2)Diplomanın sahte olduğu anlaşılırsa,mevcut kişi nasıl bir ceza alır ? Yaptığımız işte diploma esası aranmamakta,lakin bu şahsın işe girmesinde bu diplomanın önemi yadırganamaz.
Teşekkürler..
Cevap: Sahte diplomalayla ilgili yapılabilecek işlemler
Şirket tüzelkişiliğinin böyle bir şüphesi varsa , bunu ilgili üniversiteden araştıracak.Bu şüphe ciddi olacak.Yazılı olarak üniversiteye başvuracak, Şirket çalıştığı elemanın diplomasını kanımca sormak hakkıdır.Bu diplomaya dayanarak işe almıştır.
Araştırma hakkı vardır.
Şirketin yetkili ve görevlisi kimse o araştıracak , şirketteki herhangi bir çalışan değil.
Alıntı:
fanidünya rumuzlu üyeden alıntı
Şirket tüzelkişiliğinin böyle bir şüphesi varsa , bunu ilgili üniversiteden araştıracak.Bu şüphe ciddi olacak.Yazılı olarak üniversiteye başvuracak, Şirket çalıştığı elemanın diplomasını kanımca sormak hakkıdır.Bu diplomaya dayanarak işe almıştır.
Araştırma hakkı vardır.
Şirketin yetkili ve görevlisi kimse o araştıracak , şirketteki herhangi bir çalışan değil.
Üstlerime durumu bildirmem gerekiyor bu durumda.
Lakin,bildiğim kadarıyla sahte diploma eğer tıp,müh. gibi mesleğe yönelik değilde işletme iktisat gibi genel konulara yönelikse cezai bir yaptırım uygulanmıyormuş..Bu ne kadar doğru ?
nasıl uygulanmıyor:o
resmi belgede sahtecilik 2-5 yıl arası
mühürde sahtecilik1-6 yıl arası
Foruma kayıt olmadan,araştırma yaptığımda karşıma çıkan sonuçları yazdım.Hukukçu değilim,yeterli bilgim yok.
Üstlerime durumu bildirir ve bir sonuç elde edemessem.İşimden olabilirim.Bu sebeple,durumu enine boyuna bilmem gerekiyor :(