Bilirkişi sorunumu nasıl çözecem, adam dosyayı bile 15 günde almıyor
Sigortayı dava ettim, bilirkişi istedim bir prof. e vermişler. Vermez olsalardı yani,
5 sayfalık dosyayı 40 günde karara bağladı, 2 sayfa açıklama var, 1,5 sayfası tarafların talepleri, 4 satırı da kendi yorumu. çalışıp yorulmadan 2 çizik atmış, kapatmış.
Duruşmada , sigortanın evraklarında değerlerin daha yuksek olduğunu bu sebeple ek rapor istediğimi belirttim.
Duruşma 16-08 de idi, 3 hafta geçmiş adam hala dosyayı almamış,
daha dosyayı alacak, ek rapor yazacak geri verecek, 3 ay falan sürer heralde.
Ben sıkıldım bilirkişinin gelmesini beklemek zorundamıyım, bilirkişi değiştiremezmiyiz? 5 kuruş vermeden başka bilirkişiye geçilemez mi?
Bilirkişi böyle keyfi mi hareket eder? Kime nereye şikayet etmek gerekiyor bunu?
kalemin sölediğine göre 3 dosya daha varmış adamın almasını bekledikleri.
Ne dersiniz napmalı?
Cevap: bilirkişi sorunumu nasıl çözecem, adam dosyayı bile 15 günde almıyor
Başka bir birlirkişi görevlendirilmesini isteyebilirsiniz ama ücret takdir edilebilir.
Sorumsuz davranan bilirkişileri odalarına ve savcılığa şikayet edebilirsiniz.
bilirkişi için süre tanımı varmı? 1 hafta içinde dosyayı alır, 15 günde değerlendirir vs gibi?
bilirkişilerin odası nedir, yani tam olarak nereye şikayet etmem gerekiyor.
adı soyadı ve bulunduğu okulun adı var.
şikayet etsem gidip "bana geç haber verdiler" diyebilir mi? bide başıma iş almayayım :(
bilirkişinin ücretsiz değişimi için konuda geçen mahkemeye mi başvurmam gerekir?
Bilirkişinin dosyayı teslim alma ve teslim etme süresi belirlenmiş değil. Mahkemeler anca cılkı çıktığında bilirkişiye ihtar yapıyor.
Bilirkişinizin mesleğine görevine göre bağlı olduğu kuruma ve ilgili bilirkişiler derneğine şikayet edebilirsiniz.
Mahkemeye bilirkişinin değiştirilmesini isteyebilirsiniz ancak ücret hususu mahkemenin takdirindedir.
Madde 281 – (Değişik: 16/7/1981 - 2494/19 md.)
Bilirkişinin beyan ettiği oy ve görüş hemen tutanağa geçirilir.
Bilirkişi birden fazla ise aralarında görüşürler. Görüşme sonucu bildirilen oy ve düşünceler tutanağa yazılır.
İşin niteliğine göre bilirkişilerin oy ve görüşlerini yazılı olarak bildirmeleri gerekiyorsa, hakim, raporun kaç nüsha olacağını ve verileceği süreyi belli eder. Bu süre işin niteliğine göre üç ayı geçemez. Raporun, tarafların ad ve soyadlarını, bilirkişinin çözümü ile görevlendirildiği hususları, inceleme konusu yapılan maddi vakıaları, gerekçeyi, sonucu, bilirkişiler arasında anlaşmazlık varsa bunun sebebini düzenlendiği günü ve bilirkişilerin imzalarını taşıması gerekir. Azınlıkta kalan bilirkişi ayrı bir rapor verebilir.