-
Fuzuli işgal !
Merhabalar,
Benim kira hukuku ile ilgili bir sorum olacak.
Evimizin anahtarini ayni sehirde bulunmadigimizdan dolayi Sitenin kiracisina tesim ettik. Yaklasik 1 ay once bir sahis telefonumuzu arayarak evimizi kiralamak istedigini bize bildirdi. Biz de eve bakmasi icin kendisinin anahtari kapicimizdan alabilecegini detaylarini daha sonra kendisiyle gorusebilecegimizi soyledik. Bu sahis anahtari kapicimizdan aldi ve bizimle iletisime gecmeden eve yerlesti. Aramizda herhangi bir yazili sozlesme bulunmamakta ve kendisine karsi bizde herhangi bir guven olusmadi. Isyerinin adresini bulduk amirleriyle gorustuk ve bu adamin icralik bir adam oldugunu ogrendik ve her turlu evi derhal bosalt ikazlarimiza aldirmayip SIKIYSA gelin cikartin bizi evden deyip ters cevaplar veriyor. Bu durmda hukuki olarak ne yapabiliriz. Cok tesekkurler...
-
Cevap: Fuzuli isgal !
Herhangi bir para verdimi size elden veya banka vs kanalı ile?
-
Anahtarın teslim edilmesi kiracı sıfatının tanındığına dair güçlü karinedir.Anahtarı verdiğine göre kapıcı , gösterme yetkisinden fazla bir yetkiyle donatılmış?
Yine kapıcı gösterip vatandaşı çıkartmak durumundaydı? Niye yerleşmesine izin vermiş?
Bu durumda ani olarak neden size haber vermemiş ?
-
Kesinlikle yerinde sorular komser kolombo :)
-
Benimde buna benzer bir sorum var. (Ayrıca arkadaşa da ne yapmaması konusunda bir fikir de verebilir sanırım.)
Evimizi kiralayan bir şahıs evi kiraladığı andan itibaren 3 ay kirasını ödemedi. Elektrik ve su paralarını da aynı şekilde ödemedi. Bizde (babamla ben) eşyalarını dışarı çıkarıp kilidi değiştirdik. Adam bizden "konut ihlalinin dokunulmazlığı" gerekçesi ile şikayetçi oldu. (Aramızda herhangi bir kontrat, senet, makbuz vs. yoktu zaten. Babam söze binaen vermiş evi.)
Karakoldaki ifademizde; bu şahısla evi kiraya vermek konusunda anlaştığımızı ancak, kontrat ve senet yapmaya gelmediği için anahtarı vermekten vazgeçtiğimizi, ancak eşyalarını bizden habersiz getirip evin önüne indirdiğini beyan ettik.
Savcılık buna rağmen Kamu Davası açmış. 12 Aralık 2009'da mahkememiz var. Bu dava neticesinde ceza alma durumumuz olur mu? Ya da ne yapmamız gerekir?
-
Çok riskli bir iş yapmışsınız adam altınım, param,malım çalındı deseymiş hapı yutarmışsınız. İnsaflı davranıp konut dokunulmazlığını ihlalden şikayet etmiş.
Ceza almanız gerektiği kanaatindeyim. Bir avukat tutup profesyonel destek almanızı tavsiye ederim.
-
Ama biz ifademizde evi kiraya verdiğimize dair birşey beyan etmedik. Evi kiralamak konusunda anlaştığımızı fakat sözleşme yapmayınca vazgeçtiğimizi belirttik. Sözleşme, senet yapmadan eşyalarını getirdiği yönünde ifade verdik.
Kirada oturduğuna dair hiçbir belge yok. Hiçbir faturayı ödememiş zaten. Hiçbir belge olmadan, haklı olduğumuz halde yinede ceza alırız mıyız?
-
Yapılacak tahkikatta kiracınızın üç ay mecurda ikamet ettiği tespit edilebilir.
Kesin konuşmak yanlış olur yargıda kim neyi nasıl ispatlar belli olmaz.
Haklı olduğunuza katılmıyorum. Kira ödemeyenin evine girip eşyalarını dışarı atma gibi bir hakka sahip değilsiniz. İnsanlar ihtardı icraydı mahkemeydi bu işleri yargı yolu ile çözümlerken siz yasa dışı bire yola sapmışsınız ki büyük tehlike ve riski var bu tür girişimlerin.
-
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Bir hukukçu olarak kanaatiniz bu yönde sanırım.
Daha öncede kiracılarla kiralarını ödememeleri yüzünden çok sorunlar yaşamıştık. Tahliyeleri de, alacaklarımızı alamamız da, kalan elektrik su faturalarını ödememiz, avukat masrafları gibi hep evsabine yansıyan durumlar bizi böyle bir yola başvurmak zorunda bıraktı. Biz de sonradan keşke yapmasaydık dedik ama şu an için bunun bir faydası yok maalesef. Bu devirde evsahibi olmaktansa kiracı olmak daha iyiymiş bunu anladık böylece.
Peki bu davadan ceza alırsak nasıl bir ceza olur? Ayrıca ben bir öğretmenim. Bunun mesleğime bir etkisi olur mu?
Tekrar teşekkürler.
-
Sevk maddelerini bilmek lazım siz konut dokunulmazlığını ihlalden açılmış dava dediniz TCK 116 uyarınca 6 aydab 2 yıla kadar hapis cezası söz konusu.
Burda eski yasaya göre ihkakı hak da var ama yeni yasa ile ihakı hak kaldırılıp Hırsızlığın hafifletici sebebine eklenmiş. Yargıda bu husus nasıl değerlendirilir bilmiyorum. Ceza alırsanız memuriyetinizin olumsuz etkileneceğini düşünüyorum.