Tazminat davası açabilirmiyim
Saygıdeğer Hukukçu arkadaşlar 18 yıllık 657 sayılı devlet memuruyum ikisene önce bir suçlama ile karşı karşıya kaldım,yüksek disiplin kuruluna sevk edildim memuriyetten çıkrarılma ile tecziye edildim ancak kademe ilerlemesi ve başka ile tayinim çıkartıldı.iki yıl başka ile (18 ay görevli ) olarak görevlendirildim ancak son 6 ayda görevli olduğum ile tayinim yapıldı.Hakkımda açılan kamu davasından beraat ettim.İdari dava açtım disiplin cezasının ve tayinin iptali için onlarıda kazandım.Evliyim çalışan memur bir eşim ve 3 tanede çocuğum var.
Sorularım şunlardır.
* tazminat davası açabilirmiyim açarisem meblayı nasıl belirliyebilirm.
* Başka ile görevli giderken yol harcırahı verdiler,ancak görevli gittiğim için kalıdığım 18 ay için geçici görev harcırahı alabilirmiyim.Çünkü ildışına görevli gönderildim.bana verilen yazıda görevlendirilmiştir ibaresi yazıyordu.
Teşekkürler.
Cevap: Tazminat davası açabilirmiyim
"Memuriyetten çıkarılma cezası ile " tecziye edilmiş (Cezalandırılmış) kişi, nasıl oldu da, kıdem durdurma ve yer değiştirme işleminin muhatabı oldu?
İl dışına atanmanızla ilgili atama kararnamesinde "Atama şekli" olarak ne yazıyor?Geriye gelmiş olmanız, geçici görevlendirildiğinizin delili olamaz.Burada "Atanma şekli"niz önemlidir.
Danıştayın bir çok "İdari bir işlemin iptali tazminatı gerektirir." şeklinde kararı vardır.Maalesef ülkemizde tazminat miktarları "Kişinin zenginleşmesine sebep olmamalı" mantığıyla tesbit edilir.ABDdeki gibi, tazminata mahkûm olan kişinin/kurumun ocağını söndürecek miktarlarda olmaz.Bu bazen o kadar komik rakamlarda olur ki, insanın; -O kadar para gerekiyorsa eğer- "Ben de senin ananı..." diyesi gelir.Basında bu konuda birçok haber çıkmıştır.
Tazminat davasını ister idare mahkemesinde, isterseniz Asliye Hukuk Mahkemesinde açınız; rakamın tesbiti sizin keyfinize, ödenmesi gereken miktarın tesbiti ise mahkemenin kararına kalmıştır.
Hukukçu olmadığımı da belirteyim.
İyi günler...