Cevap: Sigortasız işçi çalıştırma
Merhaba
Ben bi konu hakkında bilgi edinmek istemiştim şuan çalışmakta olduğum iş yerinde daha önce 8 aydan fazla çalıştım sonra 3-4 ay ara verdim tekrar geri çağırdılar toplam 2.5 - 3 yıldırdır şuan ki işyerinde çalışmaktayım konusmamızda sigorta yapımı olcaktı ama bi şekilde işler iyide falan deyip oyaladılar geçen yılki sigorta yasası çıktı galiba nisan ayında
bu arada işe girmeden evraklarını tamamla dediler 27.12.2007 tarihinde giriş yaptım evraklrımı tamamladım ve taki sigorta yasası çıkıncaya kadar 4 ay öncesi evraklarımı tekrar istediler neymiş dosyalarım kaybolmus onuda geç tamamladım tekrar verdim sadece 2 gün girdi-çıktı yapmıslar bu durumdan benim hiç haberim olmadı ne girişten nede çıkıştan bu durumda hala sigortasız çalışıyorum diyebilrsiniz neden diye mecburum kimsenin elinden tutan olmadımı böyle işveren kurbanı oluyosunuz şimdi askerliğimede az kadı bu yüzden haklarımıda arayamıyorum bu durumda benim ne gibi bir davranış sergilemem lazım tüm haklarımı sgk baş vursam hak edermiyim.
saygılarımla tarafıma bilgilendirilmesini arz ederim...
Cevap: Re: Sigortasız çalışıyorum
Ben bir konu hakkında bilgi edinmek istemiştim şuan çalışmakta olduğum iş yerinde daha önce 8 aydan fazla çalıştım sonra 3-4 ay ara verdim tekrar geri çağırdılar toplam 2.5 - 3 yıldırdır şuan ki işyerinde çalışmaktayım konusmamızda sigorta yapımı olcaktı ama bi şekilde işler iyide falan deyip oyaladılar geçen yılki sigorta yasası çıktı galiba nisan ayında
bu arada işe girmeden evraklarını tamamla dediler 27.12.2007 tarihinde giriş yaptım evraklrımı tamamladım ve taki sigorta yasası çıkıncaya kadar 4 ay öncesi evraklarımı tekrar istediler neymiş dosyalarım kaybolmus onuda geç tamamladım tekrar verdim sadece 2 gün girdi-çıktı yapmıslar bu durumdan benim hiç haberim olmadı ne girişten nede çıkıştan bu durumda hala sigortasız çalışıyorum diyebilrsiniz neden diye mecburum kimsenin elinden tutan olmadımı böyle işveren kurbanı oluyosunuz şimdi askerliğimede az kadı bu yüzden haklarımıda arayamıyorum bu durumda benim ne gibi bir davranış sergilemem lazım tüm haklarımı sgk yada mahkemeye baş vursam hak edermiyim.
Cevap: Re: Sigortasız çalışıyorum
Çalışırken SGK ve Bölge Çalışma Müdürlüğüne yapacağınız şikayet ile, işyerinden ayrılmadan önce orada çalıştığınızın tesbit edilmesini sağladıktan sonra,SGK ve işverene karşı hizmet tesbit davası, işverene karşı kıdem tazminatı davası açarak kayıtdışı çalışmanızın kayıt altına alınmasını ve kıdem tazminatınızın ödenmesini sağlayabilirsiniz.