Bölge çalişma Müdürlüğünün Raporuna Rağmen ödenmeyen Tazminat
Bir süre önce 6,5 yıl çalıştığım işyerinden haksız yere tazminatsız ve bildirimsiz olarak çıkarıldım.Bunun üzerine bölge müdürlüğüne yaptığım şikayet benim lehime sonuçlandı.Bölge müdürlüğünden aldığım müfettiş raporuyla işverene giderek tazminatımı ve diğer alacaklarımı istedim.Fakat işveren bölge çalışma müdürlüğünün raporunun geçerli olmadığını mahkeme kararı olmadığı sürece ödeme yapmayacaklarını söyledi.Benim iş mahkemesinde dava açmammı gerekiyor.işverene ihtarname göndermelimiyim?mahkemeye gitmeden tazminatımı almamın yolu varmı?Bölge müdürlüğü benim adıma dava açabilirmi?Dava açarsam tahminen ne kadar sürer?
Cevap: Bölge çalişma Müdürlüğünün Raporuna Rağmen ödenmeyen Tazminat
Bölge çalışma müdürülüğü sizin adınıza dava açmaz.
Rapor işverenin tazminatı ödemesi gerektiği yönünde tesbit sonucunun belgesidir.Dava açarak işverenden tazminatlarınızı alabilirsiniz.
İhtar göndermeniz durumunda varsa ihbar tazminatı ve diğer ücret alacaklarınız için hesaplanacak faiz ihtar tarihinden itibaren hesaplanır.Kıdem tazminatı için faiz fesih tarihinden itibaren hesaplanacaktır.
Cevap: Bölge çalişma Müdürlüğünün Raporuna Rağmen ödenmeyen Tazminat
"Çalışma Bölge Müdürlüğü’nün yazısına rağmen işveren parayı ödemezse iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.Bu davada İş Müfettişinin raporu önemli bir delildir. Fakat, İş Mahkemesinde dava açarken istediğiniz tazminata göre belli bir para ile mahkeme masraflarını da vezneye yatırmanız gerekir. İşte burada da bir yolunuz var Bölge Çalışma Müdürlüğü sizin adınıza dava dilekçesi yazıp, İş Mahkemesinde davanızı açar ve bu durumda sadece mahkeme posta masrafları (10 lira) dışında bir para ödemeniz gerekmez.Çalışma Bölge Müdürlüğü sizin adınıza dava dilekçesi yazar, para ödenmeksizin gidip iş mahkemesine verir ama bu davayı takip etmez, davanızı sizin takip etmeniz gerekir. Yukarıda da ifade ettiğim gibi İş Müfettişi raporu da dava dilekçesi ile mahkemeye gönderilir ki bu davada önemli delillerden birini bu rapor teşkil eder."
diyor SGK Başmüfettişi.