40 milyara satın alınan iş yerine 20 milyar kira talebi
Konuyu Çok uzatmadan özetlemek gerekirse iş yeri sahibimizle anlaşamamaktan dolayı iş yeri sahibi dükkanı kendi uygun gördüğü bir kişiye içinde biz otururken satmış haberimiz yeni alan kişinin dükkanı falan felan parseldeki dükkanı üst katı 20 alt katı 20 milyar olmak sureti ile 40 milyara aldığını tapu fotokopileri ile beyan eden ve bize kendi ihtiyacı için kullanıcağını beyan eden bir dilekçe ile öğrendik.6 aylık boşaltma talebi haricinde yıllık kira olarak bizden 20 milyar lira talep eden bir belge avukatı aracılığı ile gönderdi.
Bir önceki iş yeri sahibimle olan kontratım 2500 dolar idi ve 7. yılımda idim yani 2. 5 yılım dolmamıştı bu bilgiyi vermemdeki amaçta dolar bazında yapılan sözleşmelerde süre 5 yılda bir 5 yıl olmak üzere otomatik olarak yenilendiğini bildiğim için bu durumda ben 2. 5 yılımı doldurmamış oluyorum.
SORUM. Bu durumda yeni iş yeri sahibinin 40 milyara aldığını beyan ettiği dükkan için yıllık 20 milyar istemesi kanunen uygunmudur.Bu konuda açılacak bir itiraz davasının sonucu ne olabilir.Çıkmamız için verdiği süre ile birlikte yaklaşık 17 aydır oturmaktayım 2. paragraftaki durumdan dolayı kendimi haklı hissetiğim için davamız sürmekteydi çünki yanlız şimdi tahliye talebi gelir ise bu istediği bedel ilemi kira öderim mahkeme dükkanın değerinin 40 milyara alındığını 2 yıllık kiranın dükkan değerine tekabul ettiğini ve daha önceki sahibi ile olan kontratın bedelini dikkata almazmı alırsa ne gibi sonuç çıkar almazsa ne olur şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: 40 milyara satın alınan iş yerine 20 milyar kira talebi
2500 dolar yıllık kira bedeli mi, aylık mı?
İhtiyaç için tahliye ayrı konudur. Yeni mülk sahibi satın aldıktan sonra 1 ay içinde kendisinin, eşinin veya çocuklarının ihtiyacını bildiren ihtar çektiyse, 6. ay sonunda çıkmanız gerekir. Çıkmazsanız dava sonucunda çıkarılırsınız, karşı tarafın mahkeme ve avukatlık masraflarını da ödersiniz.
Bu süre içinde aylık kira bedellerini de düzenli ödemeniz gerekir.
Sizin ödeyeceğiniz kiranın tapudaki satış rakamıyla alakası yoktur. Kira sözleşmeleri tamamen iki taraf arasında serbest iradeyle yapılır. 1 TL'ye de kiralanabilir, 100.000 TL'ye de.
Çıkana kadar eski dükkan sahibinizle yapılan kira sözleşmesindeki kurallar (artış oranı vs. dikkate alınarak) geçerlidir. Ayrıca 3 yılı aşkındır kiracı olduğunuza göre yeni dükkan sahibi kiranın rayice göre düzenlenmesi için kira tespit davası açabilir.
Yıllık 2500 dolar dı önceki sahibi ile kontratımız.Evet dediğiniz gibi oldu tahliye kararı çıktı avukat masrafıda çıktı bunlara diyecek yok yanlız adam dükkana 20 miyar kira istiyor yani bu davalık olduğumuz süre boyunca bizde oturduk tabi 1 seneyi aşkın sürdü davamız şimdi bu geçen süre için aylık bedel adamın dediği 20 milyar üzerinden mi yoksa önceki kontratımızın üzerinden mi olur acaba çünkü kontratımız daha bitmemişti sattığında dükkanı burayı merak ediyoruz yani 20 demesede 50 desede o mu kabul olacaktı peki bizim bitmeyen kontrat nereye gitti. İlginize çok teşekkür ederim.
Bana kalırsa da işin bir tarafı alabora etme çabası olup olmadığını mahkemenin dikkate alması gerekir.. Çünki diyelimki işleri yolunda giden, kendi yağında kavrulan bir esnafsınız, mülk sahibinin 1TL'ye adamın birisine sattığı emlak için, o adamın biri içinde kiracı bulunan sizden 100.000TL kira istemesi akıllara başka şeyler getirmelidir. Kaynımla iş yapacaz, çık demesi ayrıca sizin işsiz kalmanız, büyük maddi kayıplara uğramanız demekse daha başka, hukuk mağdurları gözetmekle yükümlüdür öncelikle.. Yeni mülk sahibiyle yapılmış bir sözleşme olmadığı sürece de size dayatılan kira bedelini ödemeniz söz konusu olamaz. Buna benzer sıkıntı yaşayan bir arkadaşım oldu, kira bedeli önceki sözleşme süresi dolmadığı için onun üzerinden tahsil edilmişti.