Haksız Oda Aidatı Hakkında
Bir esnaf 1996 yılında işyerini kapatıyor maliye,bağkur ve diğer tüm resmi kurumlardan kapanış işlemlerini yaptırıyor ve o dönemde yürürlükte olan Esnaf sanatkarlar yasasına tabi.
Ancak Esnaf sanatkarlar derneğine kapanış işlemini unutuyor.
Aradan 8 sene sonra 2007 dahil son 5 yılın aidarlarını gecikme zamları ile birlikte oda icra kanalı ile talep ediyor hemde nasılmı ? 2005 yılında yürürlüğe giren yeni yasaya istinaden.Zira önceki yasaya göre zaten üyelik vasfını yitirdiği ayan beyan açık.
İcra mahkemesinde yapılan duruşmada durumumuzun mülga kanuna tabi olduğu yeni yasaya göre borçlanmamaızın mümkün olmayacağı anlatıldıysada hakim aleyhimize hükmediyor.
Dosya temyize gidiyor borç 3.000 TL altında olduğu için dosya hakkında görüş belirtilemeyeceği sonucu geliyor ve bu aidat ile cezalar boynumuzda kalıyor.
Bu durumda ne yapmamız gerekir ? Odanın avukatı bu durumu bile bile bizi nasıl icraya veriyor ? Ayrıca neden 8 yıl sonra yangından mal kaçırır gibi tebligat yapılıyor da daha önceden bu borcun var gel öde denmiyor ? Yardımlarınız için teşekkürler.
Cevap: Haksız Oda Aidatı Hk
aynı durum benmde başımda şu anda 2008 yılında bakkalımı kapatmama rağmen bugün gidip bakkkalr odasını kapatmak istediğimde benden 2009 un aidatınıda istediler istedikleri miktar çok değil ancak yasal olarak baktığımızda ve mantıken benm dükkanımın kapandığı tarihten sonra benden nasıl böle bi talepte bulunabliyolar burada çok büyük bi hukuksuzluk var bende mahkemeye vermeyi düşüğnüyodum ama sizin yazınızdan sonra kazanamayacağım aişkar bu konuda hukukçu ve mali müşavir arkadaşlardan yardım bekliyoruz yapabileceğimiz şeyler nelerdir acaba ???
Alıntı:
nebilimben rumuzlu üyeden alıntı
aynı durum benmde başımda şu anda 2008 yılında bakkalımı kapatmama rağmen bugün gidip bakkkalr odasını kapatmak istediğimde benden 2009 un aidatınıda istediler istedikleri miktar çok değil ancak yasal olarak baktığımızda ve mantıken benm dükkanımın kapandığı tarihten sonra benden nasıl böle bi talepte bulunabliyolar burada çok büyük bi hukuksuzluk var bende mahkemeye vermeyi düşüğnüyodum ama sizin yazınızdan sonra kazanamayacağım aişkar bu konuda hukukçu ve mali müşavir arkadaşlardan yardım bekliyoruz yapabileceğimiz şeyler nelerdir acaba ???
kapandığı yılın sonuna kadar aidat istenebilir. Daha sonrası için aidat alamazlar.
Alıntı:
selcukgulten rumuzlu üyeden alıntı
kapandığı yılın sonuna kadar aidat istenebilir. Daha sonrası için aidat alamazlar.
Fakat ben bugün istanbul bakkalar odasını telefonla aradım vergi dairesini kapattıktan 1 ay içerisinde odaya başvurmam gerektiğini sölediler daha sonra esnaf ve sanatkarlar odasını telefonla aradım onlarda aynı şeyi söylediler.. yani 2008 de kapatmış olsam dahi bakkalı odayı eğer şimdi kapatmak istersem 2009 un şu ana kadarki geçen aylarının aidatınıda vermek zorundaymışım ???
bununla ilgili hangi yasa var acaba bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim....
Cevap: Haksız Oda Aidatı Hakkında
Arkadaşım. Yıllarca bu işleri yaptım. Öyle bir kanun yok. Uygulamada her zaman yapılan şu dur. 2008 tarihinde kapanışınız yapılır. Bu durumda 2009 yılında oda üyesi olmadığınız için sizden aidat alamazlar. Ancak anladığım kadarıyla oda sizin vergi dairesi kapanışınızı bir nedenden kabul etmiyor ve oda kapanışınızı bugün itibarıya yapıyor. Elbette kapanış tarihiniz 2009 kabul edilirse 2009 aidatını da ödemeniz gerekir. Eğer 2008 de vergi dairesine usuluüne uygun kapanıuş yapmışsanız ve gerçekten o tarihten sonra çalışmamışsanız. Sizden hiç kimse 2009 aidatını alamaz. Bunun nedeni 2009 oda üysei olmamanızdır. 2008 de kapanışınız yapılmış ise otomatikmen üyeliğiniz düşer. İsterseniz ankara odalarını arayarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Cevap: Haksız Oda Aidatı Hakkında
kardeşimde aynı konudan dertli.2006 yılı temmuz ayında vergi dairesi vebağkura gerekli bildirim ve ödemeleri yaparak işletmekte olduğu marketi kapattı. Geçen hafta odadan yazı geldi.kapanış yaptığınızı maliye kayıtlarından tesbit ettik.odamıza 2007-2008 yılları için tam 2009 yılı için 6 aylık aidat borcunuz bulunmaktadır diye.29.08.2009 tarihine kadar ödeme yapılması halinde gecikme faizi talep edilmeyeceği.ödeme yapılmaması halinde ise gecikme faizi uygulanarak yasal işlem yapılacağı belirtilmektedir.Konu hakkında bilgisi olanlar yazarsa çok mutlu olacağız.teşekkürler.