Boşanma olmaksızın nafaka talebi
2007 yılında eşimin beni bıçakla yaralamasından dolayı kendisine boşanma davası açmıştım ancak tekrar birleşmek amacıyla bu davadan feragat etmiştim eşim yaralama davasından 6 ay hapis cezası alınca birleşmekten vazgeçti ve hala ayrı yaşamaktayız. kendisi memur olarak çalışmaktadır. ancak bu seferde 3 yaşındaki çocuğumuz için nafaka davası açtı. ortada bir boşanma davası olmaksızın nafaka alabilirmi yada ben bu davayı hangi yolu izleyerek boşanma davasına çevirebilirim
Cevap: Boşanma olmaksızın nafaka talebi
Boşanma davası açılmaksızın davalının evlilik birliği gereklerini yerine getirmediği ileri sürülerek eş ve müşterek küçük çocuk için tedbir nafakası isteminde bulunulabilir.
IV. Terk
MADDE 164.- Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.
Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hâkim, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi hâlinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilân yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz.
Cevap: Boşanma olmaksızın nafaka talebi
anlattığım olayda terk söz konusu değil dilekçesinde şiddetli geçimsilikten dolayı fiilen ayrı olduğumuzu bu sebeple çocuk için 400 tl nafaka istediğini söylemiş