İstanbul hukuk mu,İstanbul'da vakıf hukuk mu?
İstanbul Hukuk'u tercih etmeyi kafama koydum artık;ama şimdi de aklıma farklı bir şey takıldı:Vakıf mı İÜHF mi? Sıralamam çok iyi:1768. Bunun için aklımı vakıf üniversitelerinin olanakları çelmeye başladı. Sizce büro açıp avukatlık yapmak isteyen ben için bu seçeneklerden hangisine yönelmeliyim?:)
Cevap: İstanbul hukuk mu,İstanbul'da vakıf hukuk mu?
Sanırım iyi bir vakıfa ihtiyacınız olacak.
Birinde İstanbul Hukuk'ta okuyorum ya da mezunum diyeceksin.Öbüründe ... üniversitesinde okuyorum ama burslu diyeceksin :))
İÜHF en köklü hukuk fakültelerimizden biridir. Vakıf üniversitelerinin hukuk fakültelerine ise kötü demek asla mümkün değildir. Yabancı dil de öğreneyim, fakülte harçları (eğitim ücreti) önemli değil diyorsanız vakıf üniversitelerini de tercih edebilirsiniz.
Avukat olmaya gelince ilk şart iyi öğrenci olmaktır. Hukuk fakültesini kazanmak da bitirmek de zordur. Sonuç olarak ben size içinize sinen, iştahla okuyabileceğiniz fakülteyi seçmenizi tavsiye ederim.
Sevgili Av.Feyz Pazarbaşı,
Büromu açıp avukatlık yapacağım diyorsam sizce ingilizce ihtiyacım ne derecede olacaktır? Özel üniversiteler burs olanağına,zengin sosyal seçeneklere ve ingilizce eğitimine sahip olmanın dışında,mesleğini benim gibi icra etmek isteyen bir öğrenci için ne gibi bir eğitim kalitesine sahip? (ikinci sorum herkese :) )
Alıntı:
hukukumut rumuzlu üyeden alıntı
Sevgili Av.Feyz Pazarbaşı,
Büromu açıp avukatlık yapacağım diyorsam sizce ingilizce ihtiyacım ne derecede olacaktır? Özel üniversiteler burs olanağına,zengin sosyal seçeneklere ve ingilizce eğitimine sahip olmanın dışında,mesleğini benim gibi icra etmek isteyen bir öğrenci için ne gibi bir eğitim kalitesine sahip? (ikinci sorum herkese :) )
Çok fazla ingilizce ihtiyacın olmayacak.Sadece bazı hukuk büroları ingilizce istiyorlar.İngilizcenin olması diğer mezunlar yanında sıyrılman için gerekir.Çünkü son kontenjan artırıımndan sonra hukuk mezunu çok fazla olacak.Ama şunu da düşün özel üniversitelerde 1 yıl zorunlu hazırlık okuyacaksın bu da boşuna hukuk camiasına 1 yıl geç girmek demek oluyor.Ne kadar çabuk girersen o kadar iyi.Mezunlar arttıkça iyi bir iş bulma şansımız azalacak.4 yıl içinde ingilizceyi kurslara giderek de öğrenebilirsin.1 yıl hazırlık okumak ne kadar mantıklı bilmiyorum.
Hukuk lisanı her dil için özel ve teknik bir lisan. Bu açıdan hukuki terimleri de öğrenebileceğiniz ve kullanabileceğiniz bir üniversite, dışarıda alınan ingilizce kursundan çok daha yararlıdır. Üstelik dersin içinde yabancı dili kullanmak da ayrıca çok daha önemlidir.
Ancak işin ilginç yanı hukuk sektöründe, Türk Hukuk Sisteminin Anglo-Sakson hukuk sistemi ile ilgisi bulunmamasına rağmen İngilizce eğitim aranmasıdır. Ancak bunun nedeni artık İnglizcenin beynelminel dil sayılması ve neredeyse tüm dünyaca kullanılmasıdır. Yoksa hukuk fakültesinde okuyanlar için öğretilmesi gereken dil; Almanca, Fransızca veya İtalyanca olmalı idi.
benim anlayamadığım nokta tam olarak şu: sadece Türk hukuk sistemi ile çözülebilecek davalara bakmak istiyorsam ingiliz lisanını ister hukuki terimleri dahil öğreneyim, ister profesyonel derecede, terimler harici dili öğreneyim sizce bu sadece sosyal yönden benim için bir artı mı olur yoksa meslekte de işime yarar mı bu lisan?
Öncelikle hazırlık sınıfını atlama imkanın olabilir ya da yeterliyse ilk kurdan başlamaz kendi kurundan başlarsın.Mesleki iniglizce dersleri olması önemli çünkü kurslarda bunu pek başaramıyorlar.Hukuk için dil önemli mi evet bence önemli.Türkiye'de milyonlarca avukat var ama Türkiye'yi uluslar arası arenada savunmakta olan avukatların sayısı milyon bazında bile olmayabilir.
Sivrilmekten çok ülkemizi savunabilecek düzeye gelmek için dil öğrenmeli.Yoksa yurt dışında çalışmayana ya da yurt içinde davalarla ilgilenenlere şart değil elbette.
Benim büyük ideallerimden biri de uluslar arası düzeyde hayvan haklarını savunmak.Kürkleri için öldürülen fokların,tilkilerin haklarını savunan hayvanseverler olsa da bu işe resmiyet kazandıran kimseyi tanımıyorum.Biraz da bu yüzden okkalı iddianameler yazmak için dil öğrenmeye niyetim var.
Yorumlarınız için çok teşekkürler, kararımı vermemde bana yardımcı oldunuz: benim ideallerime en uygun olduğundan İstanbul Üniv.Hukuk Fak. tercihimdir.