İdari yargıda karar süreci
değerli forum üyeleri iznizle bir şey sormak istiyorum
idare mahkemesinde 8 aydır süren bir dosyam var
mayıs ayında davalı ve davacı arasında savunmalar bitti(2 dilekçe 2 savunma) mayıs son haftası kalemden öğrendiğimde dosyama sıraya girmiş(hakimin önünde dendi) idari yargılama kanununda şöyle bir durum var diyorki;
Danıştay, bölge idare, idare ve vergi mahkemelerinde dosyalar, geliş tarihlerine göre incelenir ve tekemmül ettikleri sıra dahilinde bir karara bağlanır. Bunların dışında kalan dosyalar ise tekemmül ettikleri sıraya göre ve tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içinde sonuçlandırılır. (2577/20-5)
yani 5. ayda tekemmül edilen dosya en geç 12. aya kadar karara bağlanacak mı?
tşk ederim.
Cevap: İdari yargıda karar süreci
Sizinle aynı konudan müzdaribim.İdare mahkemesine 4.ayda dava açtım.Dosyamda eksik evrak olduğu için 6.ayın 1'nde davayı yeniden açtım.Araya 264 dava girmiş;ve hala karara bağlanmadı(20 Ocak itibarıyla).Bildiğim kadarıyla bir adli yıl içersinde hakimler ne kadar çok dosyayı karara bağlayabilirse o kadar çok puan alarak bir üst mahkemeye atanmaya hak kazanabiliyorlarmış.Dolayısıyla davayı karara bağlamak mahkeme heyetinin lehine.Fakat idare mahkemelerinin elinde o kadar çok dava dosyası var ki..Bende umutla bekliyorum.
İnşallah mahkeme biran önce lehimizde karar verir.
Ankara 1. idare mahkemesinde iptal davam bir senedir sürüyor.Dosya mart 2009 tekemmül etti.9 aydır hakim önünde görüşülmeyi bekliyor.6 ayda sonuçlanma zorunluluğu yok demek ki.
9.9.99 da açtığım iptal davası; İdare , Danıştay ve "karar düzeltme" dahil; tam altı yıl sürdü. 2-3 hafta sonra da; AİHMde 5. yılımı doldurmuş olacağım.
Teori ile pratik farklı...
İyi günler.
sayın sakar sizin davanız tam olarak neydi?
"atama işlemi"nde YD ve iptali davası. Çok basit bir davada, süre bu kadar uzun oldu.
İyi günler...
Benimde askerde olduğum için atamam iptal edildi.İnşallah sizinki gibi 10 yıl sürmez.
Bugün mahkeme kalemini aradım.3 yıldan önce karar çıkmaz deiler.Davayı açalı 13 ay oldu.Çok değil mi?
15 20 yıl süren idari davalar var mı?