Harici araç satışı sorunu - gelinen noktalar
ilk mesajım olacağından öncelikle tüm hukuk severlere ve hukukçulara merhabalar
harici araç satışı ile ilgili neredeyse tüm mesajları okudum. lakin sorunlar karmaşıkta olsa hemen hemene aynı mevzular.genel olarak süresiz vekalet verilmesi alıcının üstüne almaması yada el değitirip bu problemin devam etmesi sonucu ruhsat sahibinin mağduriyeti.Bahsedeceğim tablo ise bundan epey farklı:)
A şahsı aracını B şahsına süresiz vekaletle satıyor.Fakat aralarında herhangi bir sözleşme yada noter satışı olmaksızın.B şahsı 1sene kadar süre A şahsının tüm rica iyiniyet hatta tehditlerine aldırmaksızın satışı üzerine almıyor aracın ücretini ödemesine rağmen.
durum karşısında A şahsı vekaletini Azlediyor. Resmi kurumlar 2 seçenek sunuyor (Adliye ve Trafik) 1- çalındı ihbarı: ki bu durumda karşı dava açılması karşısında A şahsı suçlu duruma düşüp ceza alma olasığı var.2-Bilinen Haciz yöntemi:ki buda masraflı ve uzun vadeli bir seçenek
A şahsı B şahsıyla olan diyaloglarından dolayı Aracı karşılığında hiçbirşey vermeksizin(ki araç için anlaştıkları rakamı almış ama herhangi bir yazılı belge söz konusu değil)geri almak istiyor...
A şahsı yine B şahsına yakınlarını gönderip yada kendisi gidip B şahsının rızası olmadan aracı geri almayıda dile getiriyor...
sonuç itibari ile Bu şıklarda A şahsının yapması gerekenler ve B şahsının yapabileceği seçenekler ile ilgili neler söylenebilir?
not:Çok ta aydınlık bir coğrafyada yaşamıyorum ve öğrencimin başına gelen bir olay bu fevri davranıp kendini gayri hukuki bir duruma sokmasını yada zarar görmesini istemiyorum fikirleriniz ve paylaşacağınız bilgiler için teşekkür ederim saygılar...
Cevap: Harici araç satışı sorunu / gelinen noktalar
Aracın yeri biliniyorsa iyi.Menkul teslimine ilişkin icra takibi yapılıp araç icra memuru tarafından teslim edilebilir diye düşünüyorum.