Şevket TEZEL Geriye Dönük Borçlanma
Şevket TEZEL' in gazete yazsından alıntı aşağıdır geriye dönük 12 ay borçlanılabiliyormuşuz gibi anlam çıkardım ama lütfen yazıyı değerlendirimisiniz?
İsteğe Bağlı Olarak Geriye Doğru Ne Kadar Süre İçin Prim Ödeyebilirim?
Soru: 1967 doğ. 1995 Mart ayı sigorta girişliyim. 3 bin 82 günüm var. 1997-99 arasında 540 gün askerlik yaptım. Hangi şartlarda emekli olabilirim? Ayda en az kaç TL isteğe bağlı prim ödeyebilirim? Nereye başvurmalıyım? Krizden dolayı kesik kesik çalışıyorum. Aradaki süreleri isteğe bağlı olarak nasıl doldurabilirim? Çağdaş DEMİRİZ
Cevap: Hizmet bilgilerinize göre 5 bin 750 günü doldurarak 2022’de emekli olabilirsiniz. 3 bin 600 günle de 2027’de emekli olabilirsiniz. İkametgâhınızın bulunduğu SGK müdürlük veya merkezine başvurmalısınız. İşe girdiğinizde isteğe bağlılık otomatikman sona erer. İşten çıktığınızda tekrar talep dilekçesi ile başvurmanız gerekir. Ayda en az 221,76 TL prim ödeyebilirsiniz. İzleyen ayın sonuna kadar ödenmesi gereken isteğe bağlı sigorta primleri geriye dönük olarak en fazla 12 aylık süre içindeki miktarı gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte ödenebilir. İsteğe bağlı olarak kısmi süreli prim ödemeniz için İş Kanununda belirtilen kısmi çalışma süreleri ile çalışıyor olmanız gerekiyor. Krizden dolayı kesik kesik çalışma kısmi isteğe bağlı prim ödenmesi öngörülen bir durum değil.
Cevap: Şevket TEZEL Geriye Dönük Borçlanma
fikri olan arkadaş yokmu acaba