Bina vergisinde zamanaşımı ve vade?
Bina vergisinde zamanaşımı süresinin beş yıl olduğunu duymuştum... Diyelim ki bir verginin vadesi 4 Temmuz 2002 olarak belirtilmiş... Bu borç- bildiğim kadarıyla- 1 Ocak 2003 + 5 yıl sonra, cezalarıyla birlikte zamanaşımına uğruyor... Sistem böyle mi çalışıyor?
Bir de vergi borcu ödenmek istendiğinde, belediye zamanaşımına uğramış borçlar için mükellefin dikkatini çekmiyor ve borçlunun vadeleri hesaplayıp zamanaşımına uğramış borçları için zamanaşımından yararlanmak istediğini kendisinin mi öne sürmesi gerekiyor?
Bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşların görüşlerini bekliyor ve onlara şimdiden teşekkür ediyorum...
Cevap: Bina vergisinde zamanaşımı ve vade?
Alıntı:
Nipplester rumuzlu üyeden alıntı
Bina vergisinde zamanaşımı süresinin beş yıl olduğunu duymuştum... Diyelim ki bir verginin vadesi 4 Temmuz 2002 olarak belirtilmiş... Bu borç- bildiğim kadarıyla- 1 Ocak 2003 + 5 yıl sonra, cezalarıyla birlikte zamanaşımına uğruyor... Sistem böyle mi çalışıyor?
Bir de vergi borcu ödenmek istendiğinde, belediye zamanaşımına uğramış borçlar için mükellefin dikkatini çekmiyor ve borçlunun vadeleri hesaplayıp zamanaşımına uğramış borçları için zamanaşımından yararlanmak istediğini kendisinin mi öne sürmesi gerekiyor?
Bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşların görüşlerini bekliyor ve onlara şimdiden teşekkür ediyorum...
Zamanaşımı ileri sürülmedikçe geçersizdir. Yani zamanaşımına uğramış bir borç istenerek verdi idaresine ödenebilir. Ancak zaman aşım verginin doğduğu yılı takip eden yılın başından itibaren başlar ve beşinci yılın son günü biter. Borç ocak 2003 ise 31/12/2008 de zaman aşımına ugrar. Ancak zamanaşımını kesen yani sıfırlayan durumlar vardır. Örneğin ödeme emri tebligatı, kısmen ödeme ...
Cevap: Bina vergisinde zamanaşımı ve vade?
Bina vergisinde yani 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu uyarınca ödenen vergide vergi tarhı kural olarak idarece gerçekleştirildiği için tarh zamanaşımı söz konusu değil. Ancak yeni inşa edilen bir binanın bildirilmemesi , binanın vergi değerinden meydana gelen değişikliklerin bildirilmemesi gibi hallerle sınırlı olmak üzere beş yıllık bir zamanaşımı süresi öngörülmüştür. Ancak bu zaman aşımı VUK'ta düzenlenen tarh zaman aşımından farklı olup zaman aşımının başlangıcı bildirimin yapılmadığı hususunun idarece öğrenildiği tarihten itibaren başlamaktadır.
Emlak vergisinin tahsili AATUHK göre yapıldığından, verginin tahsilinde geçerli olacak zamanaşımı hususunda bu kanuna göre hareket edilecektir. Bu halde de Selçuk Bey'in vurguladığı gibi zamanaşımını kesen hallerin çokluğu nedeni ile zamanaşımının gerçekleşmesi nerede ise imkansız.